Николов: Путин и Ердоган стават по-самотни

Анализаторът от Института за дясна политика Петър Николов в предаването „Светът е бизнес“, 24.11.2015

Петър Николов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Николов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция реагира болезнено на руската интервенция в Сирия, по същия начин, по който Русия прие западната подкрепа за правителството в Киев. Това заяви анализаторът от Института за дясна политика Петър Николов в предаването „Светът е бизнес“.

От доста време се очаква кога ще бъде свален руски самолет, още покрай украинската криза Русия започна една политика на предизвикателство на натовските граници, каза той.
Досега всички страни, предизвикани от Русия, успяваха да покажат гъвкавост и да се избегне подобно нещо, но в случая с Турция се сблъскват 2 режима с много голямо самочувствие и двамата лидери ( Путин и Ердоган ) се опитват да превърнат страните си в нещо повече от това, което бяха, когато застанаха начело. Путин се опитва да върне ролята на Русия като втори полюс в света, а Ердоган се изживява като лидер на ислямския свят, обясни той.

Турция реагира болезнено на руската интервенция в Сирия, по същия начин, по който Русия прие западната подкрепа за правителството в Киев, каза още Николов
По думите му беше въпрос на време да се стигне до нещо такова. Предупрежденията от страна на Турция не са чути от Русия, имало е и други варианти за действие в тази ситуация, но Турция е искала да покаже сила. 
Икономическите проекти между двете държави се опитваха да загърбят политическите им различия, но след като Путин заяви, че с тези си действия Турция подкрепя тероризма, то тепърва се очаква ескалиране на напрежението.
И двете държави стават все по – самотни, каза още Николов.

Според експерта центърът на властта в Европа започва да се променя, като допреди една година Германия беше главна икономическа сила в Европа. 

"Мощта на Запада е много по – голяма от тази на Путин и този проблем можеше да бъде решен много отдавна и да не се стига до тази ситуация с бежанците. Европа трябва да се събуди, да се обедини и да спре да чака помощ от САЩ, защото Обама гони собствени интереси.

Шади Мартини от Алианса за сирийските бежанци също коментира в предаването:


Районът, в който се е разбил руският самолет, е населен от сирийски граждани с турски произход. Туркмените в този район са против властта на Башар Асад.
Причината Турция да свали този самолет е защото явно двете страни са имали някакво споразумение Русия да не напада тези области, населени с туркмени, но го е направила все пак, а Турция гледа на този район като на населен от турско малцинство

Последни новини
Още от Новини