Минчев: ЕС губи съдържанието си, ако безсмислените митнически процедури се върнат

Практика е да се въвеждат сурови, неизпипани и непроверени технически процедури, заяви председателят на БАСТЛ в "Бизнес старт"

Георги Минчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Минчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сега ли му беше времето да се променя режимът на обработка на стоките на границата, попита председателят на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика Георги Минчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той сподели тревогите си за новата наредба, според която на граничните пунктове може да се извършва „само банкова и застрахователна дейност и възстановяване на ДДС.” Наредбата, която доведе до протести, е в сила от 3 ноември. Това означава, че голяма част от процедурите трябва да се извършват на различни места, увеличавайки по този начин разходите на бизнеса. 

Досега е имало офиси на специализирани фирми, които се занимават с митническа обработка и митнически агенти в митническата зона. Сега те трябва да се изнесат извън зоната, в която вече е изградена инфраструктура.

„Това е практика – да се въвеждат сурови, неизпипани, непроверени, в това число чисто технически, процедури и после да се търси начин за тяхното оптимизиране", коментира бизнесменът подхода на администрацията. „Понякога тези неща продължават с месеци, а някои се точат с години.”

Той изрази и разочарование, че очакванията при влизането на България в Европейския съюз не са се оправдали:

„Ние възприехме това, че ЕС носи със себе си опростяване на процедурите, премахване на изкуствените препятствия пред бизнеса, в това число и пред транспорта. Последните няколко месеца са в пълен разрез с нашите естествени очаквания и настройки”

Той продължи: „Ако загубим безвизовия режим и липсата на изкуствени митнически процедури, ЕС категорично си губи съдържанието.”

Последни новини
Още от Новини