Малчев: Нужно е капиталовият пазар да покаже възможности за IPO

Владимир Малчев, "Бул Тренд Брокеридж" в "Бизнес старт", 24.11.2015

Владимир Малчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Малчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли поводи за дълготраен оптимизъм след като успешното IPO на Сирма събуди надеждите на инвеститорите? В "Бизнес старт" на този въпрос отговаря Владимир Малчев, управител на "Бул Тренд Брокеридж"

"Сирма груп" се оказа бяла лястовицата с успешното си IPO с набрани 11.5 млн. лева, посочи той. Успешна е и вторичната търговия. Инвеститорите, които записаха акции има доходност от 5-6%, което е повече от отлично на фона на лихвите по депозитите

Той посочи предимствата при набиране на капитал през борсата: Първо, компанията набира ресурс, който не е задължена да връща по погасителен план. Може да реализира по-агресивна инвестиция, която банките по-трудно биха финансирали. Има възможност за повече стабилност в развитието си, ако в началото инвестициите не се окажат достатъчно успешни.

Случаят със "Сирма" по-скоро е случайно събитие, а не е начало на процес.

За да се активизират отново първичните публични предлагания, трябва да видим възходящ тренд и увеличена ликвидност, каза Малчев. Първо, ще трябва пазарът да покаже възможности, за да привлече компаниите, бе категоричен финансистът.

Последни новини
Още от Новини