Макдоналд: Технологиите няма да бъдат засегнати от тероризма

Луси Макдоналд Allianz Glоbal Investors

Сървър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сървър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Луси Макдоналд Allianz Glоbal Investors коментира с Гай Джонсън от студиото на Bloomberg в Лондон как европейският геополитически риск се отразява на акциите. Интервю от 25 ноември 2015.

Има много големи геополитически и макроикономически теми в света в момента. Фед, ЕЦБ, това, което става в Турция, Париж.. какъв е ефектът от тях?

Ние следим за промените в поведението на потребителите в туризма, развлекателната индустрия. Като предварителна информация - хотелите в Париж явно страдат от събитията. Няма много големи промени при кратките пътувания, въпреки някои откази.

Следим търсенето на луксозни стоки, защото Париж силно зависи от китайските туристи.

Проверяваме дали в Китай има промени в нагласите за пътуване - рано е да се каже.

Обикновено предишни подобни събития са имали доста ограничен ефект - за около месец.

Но целият проблем е дали става дума само за един изолиран случай.

 

Имаме все още извънредно положение в Париж, Брюксел тъкмо отваря..

Точно това. Прилича на нещо по-дълготрайно. Но е рано да се каже. Следим внимателно. Засега ефектът е ограничен.

 

Какво правите - ротирате ли парите или просто ги изтегляте? Местите се към отбранителния сектор ли? Когато следите ситуацията, очевидно има различни възможни решения.

Отбранителният сектор е нишова реакция, която в известен смисъл се прояви.

Но в областта на секторите развлечения, ритейл и туризъм човек се пита докога ще продължи всичко това и евентуално да си прибере парите. Но - отново - реакциите са твърде бързи и трябва да се види кое може да се влоши и още не е било оценено в акциите.

Това в момента е доста тънка преценка.

 

Трябва ли да преценявам - и за това говорихме вчера - реални магазини и онлайн? Хората може да си стоят у дома, вместо да пазаруват, нали? Но и вкъщи ще пазаруват.

Точно така. Един от секторите, за който сме доста ентусиазирани от известно време е технологията. По-специално в него - социалните медии, като и всички структурни трендове, които се случват и няма да бъдат засегнати от терора.

 

Последни новини
Още от Новини