Крумова: Бъдещето е в дигиталните продажби

Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Армеец

Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Армеец. 25 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Армеец. 25 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителният директор на Армеец Цветанка Крумова коментира новия застрахователен кодекс и ефектите му, както и цените на Гражданска отговорност, новата застраховка "сервиз" и очакваната проверка на качеството на активите на застрахователните компании в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Инвестбук" с Дориана Ранкова на 25 ноември 2015.

Новият застрахователен кодекс

Новият застрахователен кодекс обещава повече защита на потребителя, повече обезщетения и въвежда директивата Плажоспособност 2. Кодексът ще бъде активен от началото на 2016. Директивата Платежоспособност-2 не е нова, въведена е в почти всички страни от ЕС. Подготовката за нея на национално ниво обаче липсва, каза Крумова.

„Кодексът за застраховането е доста амбициозен.. отдавна трябваше да бъде внесен“.

Платежопсособност-2 е основата на акта, който прави и голяма реформа в застрахователното, договорно право, което ще доведе до доста трудности – за застрахователите, които трудно ще се съобразяват в една и съща година с нейните разпоредби и всички останали промени, каза изпълнителният директор на Армеец.

"Например всички общи условия на застрахователните договори ще бъдат променени", каза още Крумова.

 

Тежка ли е рамката за по-малките застрахователи?

"Директивата е направена за много големи европейски дружества. Поставеният праг, под който застрахователите не са задължени да се съобразяват нея е твърде нисък. Дори най-големите застрахователи в България не са толкова големи, съобразно разходите, които Директивата прилага", каза Крумова.

 

Ефектите върху пазара

Ефектът върху цената не е директен, но ако вземем идеологията на директивата, за подхода към риска, че дружествата ще съобразяват дейността си с капитала си - ценообразуването ще стане по-стриктно.

"Очаквам да се повишат цените на застраховките. Най-малко защото са по-ниски, отколкото в Европа, каза директорът на Армеец.

 

Гражданска отговорност онлайн

Цветанка Крумова посочи, че други са пречките да не се продават масово застраховките ГО онлайн. Според нея те са свързани с формата на договора и задължението за два подписа върху полицата.

"Имаме обаче директиви за дистанционните продажби и за защита на правата на потребителя, каза Крумова. "Няма абсолютно никакъв проблем да продаваме и даже насърчаваме дигиталните продажби. Това е бъдещето".

Цената на ГО

Два фактора я определят, обясни Крумова, - себестойността на застраховката ГО и ниските доходи в България.

"Ако цената е твърде висока, ще се увеличат незастрахованите автомобили. Натискът е от две страни".

Новата задължителна застраховка "сервиз"

"Всеки сервиз предлага услуга и всеки сам избира сервиза си за ремонт. В тази дейност пазарът естествено разграничава добрите и лошите. Въпросът е доколко има такъв обществен интерес за задължителна застраховка. Тя обаче се предлага и сервизите, които държат на реномето си, могат да си я купят", каза Цветанка Крумова.

Проверка качеството на активите на застрахователните дружества

Проверката предстои през 2016, след като процедурата мина в Румъния.

"Не знаем методологията на оценката. Знаем, че такъв процес протече в Румъния. Вярвам, че това, което стана там, е взето предвид, когато се изготвят съответните документи. Очакваме да видим кой ще бъде избран за изготвяне на методологията и тя да е по-стриктна от тази в Румъния. Не бива да забравяме и колко дружества ще се проверяват - в Румъния бе проверен само част от пазара. За малките дружества у нас ще е голям финансов ресурс, за да си платят за този одит, но накрая ще има резултат", каза Цветанка Крумова.

 

Последни новини
Още от Новини