Кац: Разходите за отбрана нараснаха с 50 млрд. евро

Журналистът от Bloomberg Бенджамин Кац за сигурността в Европа

Бенджамин Катц. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бенджамин Катц. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Светът е по–опасен и несигурен сега, отколкото преди 5 години“, заяви британското правителство. Темата коментира за предаването "В развитие" от студиото в Лондон журналистът от Bloomberg Бенджамин Кац.
От началото на тази година, след инцидента с Шарли Абдо разходите за отбрана в Европа се увеличиха с до 50 млрд. евро и цената ще продължава да расте до 2019. Това идва главно от Италия, Франция, Германия и Великобритания, каза Кац.
По думите му компании като Райн метал ще имат голяма печалба в момента заради всичките амуниции, които се закупуват от страните. След атаките в Париж акциите на такива компании са се увеличили с 10%. Други такива компании, занимаващи се със създаване на военна техника, сключват догори за създаването на нови ракети, гранати и  дори изтребители „ Eurofighter”.
Друг вид война, на който сега се обръща голямо внимание, в момента е кибер войната. Великобритания е заделила 30% повече средства тази година за справяне с този тип атаки. Тази тенденция се забелязва и при много други страни от западна Европа. Търсенето не е толкова голямо, колкото при военния сектор, но определено се покачва, обясни журналистът.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини