К. Абрашев: Инвестициите в Европа изглеждат по-добре

Най-добрият вариант е поддържането на опции като застраховка срещу непредвидени събития, съветва портфолио мениджърът на "ДСК Родина"

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Европа изглежда по-добре като дестинация за инвестиции, заяви Константин Абрашев, портфолио мениджър на "ДСК Родина" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Как трябва да изглежда портфейла на инвеститора в светлината на нарасналите геополитически рискове?
Днес част от загубите бяха възстановени, включително на пазарите в Турция и Русия. При такива събития, които няма как да бъдат предвидени, най-добрият вариант е поддържането на някакви опции в портфейлите на съответните инвеститори, платени с максимално евтина премия, далеч от тяхната цена на упражняване. Това би покрило част от загубите, които биха били реализирани при подобно неочаквано събитие.

Какви сектори да избягваме и за кои рискове да внимаваме с оглед на очакваното разминаване на паричната политика?
Ключовият фактор не е вдигането на лихвата в САЩ, а пътят, по който тя ще бъде вдигана. Дали ще бъде прекалено агресивно или ще бъде еднократен акт.
Секторите, които ще страдат и ще дърпат индексите надолу, са обвързаните с ресурси - руди, злато, петрол. Може би следващата година ще бъде по-трудна за пазарите в развиващия се свят.


Компаниите, предлагащи стоки и услуги на домакинствата, ще се представят по-добре в Европа, тъй като мерките на ЕЦБ за увеличаване на инфлацията ще насърчат потреблението, смята още анализаторът.

Последни новини
Още от Новини