ИД пое отговорността за атентата в Тунис

Трети атентат в Тунис за последната година

Изглед над Тунис. Снимка: Trevor Snapp/Bloomberg Изглед над Тунис. Снимка: Trevor Snapp/Bloomberg

Ислямска държава пое вината за бомбения атентат в автобус в Тунис, превозващ охранители на тунизийския президент. Властите в страната заявиха, че използваните експолозиви са дошли от Либия. 12 души загубиха си живота си заради самоубийствения атентат, случил се на 24 ноември. 

Това е третият сериозен терористичен акт на територията на Тунис през годината и той накара президента Бежи Есебси да обяви извънредно положение само седмици след като вдигна забраните, въведени след като терорист уби 38 туристи в курорта Сус през юни. 

За атентата е използван колан с 10 килограма експлозиви, казаха от министерството на вътрешните работи на страната. Властите многократно повтаряха, че хаосът в Либия се разпространява през границата и подкопава усилията за съживяване на тунизийската икономика, където високата безработица е отчасти винена за размириците, случващи се след свалянето на бившия президент Зине Ел Абидине Бен Али през 2011 г. 

Границата на Тунис с Либия беше затворена за 15 дни, а по-строги проверки ще се правят на всички останали морски и сухоземни граници. През юли страната обяви планове за изграждането на ограда по протежението на границата с Либия, която ще се простира на 100 км. навътре от брега към сушата. 

Атентатът се отрази и на инвестиралите в тунизийски облигации. Доходността по тунизийските еврооблигации (облигации, емитирани във валута, различна от тази на страната емитент) с падеж през 2025 г. се качи до 7,42%, което е най-високото ниво, откакто облигациите бяха пласирани с доходност от 5,75% през януари. 

От Жиен Лагмари и Каролин Алекзандър, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини