Фенби: Сваленият самолет е очаквана грешка

Джонатан Фенби, автор на „История на модерна Франция“

Су-24. снимка Александр Бельтюков под Creative Commons Су-24. снимка Александр Бельтюков под Creative Commons

Джонатан Фенби, автор на „История на модерна Франция“ смята, че сваленият руски самоле е било "грешка, която е чакала да стане" в интервюто си за Bloomberg.

 

Следващата стъпка за разбиране не само на бъдещото на Европа и връзката и с тероризма, но и политическата ситуация в Близкия Изток е как ще коментирате свалянето на руския самолет, което очевидно беше грешка, или не беше?

Беше грешка, но не мисля, че която и да е от двете страни ще го направи това съзнателно, но това беше грешка, която чакаше да се случи, като се има предвид безпорядъкът между многото страни които водят война със Сирия.

Франсоа Оланд, който организира кампанията тази седмица, се срещна с Дейвид Камерън днес, също така ще се срещне с Обама, Путин, също така ще се свърже и с Китай. Така Оланд се опитва да обедини коалиция, която заедно да предприеме мерки срещу ИД в Сирия и очевидно това събитие не помогна.

 

Това определено ще служи като предупреждение за Камерън в условията на обвързване и това е нещо което популистите трябва да имат на ум, когато предприемат действия. Но стига за това, днес става въпрос за Путин и неговата реакция, все още нямаме всички детайли за това което е станало, засега разбираме от Русия, че самолетът не е напуснал сирийското въздушно пространство. Отговорът на Путин днес ще бъде много важен за това дали Русия ще продължи в същата насока или не, нали така?

Абсолютно, това е повратния момент като гледаме какво ще каже Путин и може само да се надяваме да подходи плавно и да каже „ Да това беше инцидент, но нека не реагираме като националисти и да не правим нещо прибързано

 

Това е унизително за Путин.

Да, унизително е за него, защото това ще остане завинаги. Когато се замислиш такива винаги има вероятност от унижения, разбира се Турция е член на НАТО.

 

Брюксел е затворен четвърти ден подред. Говорехме по-рано за всичко, което стана при управлението на Оланд. Всички тези терористи избягаха и преминаха граници по негово управление. Всичко това може да има материални последици за Оланд, въпреки това популярността му расте.

Да, в момента като президент по време на война той е направил това, което се изисква в такава ситуация във Франция и се превръща в посредник за коалицията срещу ИД.

Смятам, че се справя доста добре, овладял е положението в парламента. Неговият проблем може да се разглежда на 2 етапа:

Първо, както виждаме - положението с Белгия, не може да се предвиди къде ще е следващият удар на терористите и ако има друга такава атака във Франция това ще подкопае неговата стратегия.

Другият проблем, който и идва от опозицията във Франция е „ Добре, ти правиш всичко това, но защо не го направи по – рано? Ние предлагахме същите действия преди теб“. И това е което може да подкопае авторитета му във Франция.

 

Да, това може много да подкопае авторитета му, но да вземем за пример Никола Саркози, за когото много хора повтаряха "никога пак", но все пак той продължава да е доста успешен в своята стратегия на „ Слушайте какво ви казва той“ относно Оланд, което може да е опасно.

Да, но Саркози среща опозиция от крайната десница, по-конкретно от Ален Жупе, бивш министър на външните работи. Той доста се показа по телевизията през уикенда, но зае по-незабележима позиция.

След това имаме и Франсоа Фийон, който също допринася за усложняването на ситуацията в десницата и това в следващите избори във Франция е най-добрият шанс на Оланд да бъде преизбран през 2017, Марин Льо Пен ще получи голям дял от гласовете на десницата, изправя се на втори кръг срещу Оланд и съответно Оланд печели.

 

От гледна точка на разходи за отбрана, тероризмът ще е сред водещите теми следващите няколко години за всички политици, възможно ли е Европа да навлиза в нова фаза?

Мисля, че да, въпросът за националната сигурност, която от доста време бе приемана като даденост ще става все по-важен, защитата на гражданите отново на дневен ред. Идеята как държавата ни пази, не само ни осигурява блага, ще става все по-важна. Франсоа Оланд каза и че за Франция икономиите ще трябва да застанат на второ място след отбраната, затова от икономическа гледна точка Франция няма да пести за защита.

Последни новини
Още от Новини