Борис Грозданов оглави Фискалния съвет

Георги Ганев и проф. Димитър Иванов отпаднаха

Борис Грозданов оглави новата структура за контрол на публичните финанси - Фискалния съвет. Той беше предложен от ГЕРБ и изпревари известния финансист Любомир Дацов, предложен от Реформаторския блок.

Грозданов беше депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание и се прочу с предложението си през 2012 г. пенсиите да се облагат с данък, което в крайна сметка оттегли, припомни Investor.bg.

По закон Фискалният съвет се състои от петима - председател и четирима членове. Съставът му е формиран до голяма степен следва парламентарните квоти.

Икономистът Георги Ганев и проф. Димитър Иванов отпаднаха при гласуването за членове на новия орган. Ганев бе второто предложение на РБ, а Иванов - на "БСП Лява България". Останалите членове на съвета са доц. Григорий Вазов, предложен от ПФ, бившият депутат и заместник-министър на икономиката Юнал Тасим от ДПС и Дора Андреева от БДЦ.

Съветът ще наблюдава спазването на фискалните ограничения за размера на дълга, дефицита, темпото на нарастване на разходите. Той ще дава независима оценка както на макроикономическите прогнози, така и на бюджета. Мандатът му е шестгодишен.

Последни новини
Още от Новини