10 милиарда причини защо Русия няма да спре газа за Турция

Турция получава половината си газови доставки от Русия

LNG. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg LNG. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Турция разчита на Русия за около половината от доставките на газ, като плаща на "Газпром" около 10 млрд. долара миналата година. Това прави енергийните връзки неподходяща цел за отмъщение.
След като толкова много е заложено и за двете страни, Русия може да трябва да потърси другаде отговор за свалянето на своя самолет от Турция във вторник, пише Bloomberg. Руският заместник енергиен министър Анатолий Яновски каза, че доставките за Турция ще продължат според договора. В по-дългосрочен план Турция може да намали своята зависимост от руски газ чрез алтернативни доставки от Иран и САЩ.
"Турция вероятно няма да иска да спре всяко съществуващо енергийно споразумение, но това почти сигурно означава, че Турция ще започне отново да се оглежда за алтернативни енергийни отношения", коментира Джон Робъртс, специалист по енергийна сигурност в шотландската Methinks Ltd. "Два очевидни избора са да стане клиент за втечнен природен газ от САЩ, другият е Иран." Отношенията между Турция и Русия бяха отслабени преди свалянето на самолета и разговорите за нов газопровод бяха спрени, според Александър Корнилов, анализатор в Alfa Bank в Москва.
Миналата година президентът Владимир Путин каза, че Турция може да стане енергиен хъб за Южна Европа и предложи да се изгради Турски поток, газопровод под Черно море. През октомври "Газпром" заяви, че може да намали капацитета на планираната връзка с Турция и за Европа с 50 процента. Предложената тръба ще помогне на Русия да намали зависимостта си газовия транзит през Украйна, откъдето се доставя над 10% от газа за Европа. (Газпром обяви в сряда, че е спряла доставките на газ към Украйна, след като Киев не успя да осигури авансови плащания за още синьо гориво - б.р.)
Макар Турция да не може да се загърби руските доставки сега, тя има лост да се бори с отмъстителни действия на Русия като заемане на твърда линия за цените или заплаха от съкращения, според Зийбрен де Йонг, анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Хага.
Продажбите от Турция са 17% от общия износ на Газпром извън бившия СССР, по данни на компанията. Сергей Куприянов, говорител на "Газпром", отказа коментар.
Иран вече доставя газ за Турция и планира да увеличи експортния си капацитет с доближаването на отмяната на санкциите, свързани с ядрената програма.Cheniere Energy Inc. планира за изпрати първия танкер с втечнен природен газ от САЩ през януари.

Последни новини
Още от Новини