Йелън защити седемте години ниски лихви в писмо

Тя казва, че спестителите щяха да бъдат по-зле без облекченията на Фед

Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателката на Федералния резерв Джанет Йелън, отговаряйки на писмо, чиито автор призовава към по-високи лихви, каза, че „американците щяха да са по-зле, ако централната банка не беше оставила лихвите около нулата през 2008” и повтори, че възнамерява да „затегне постепенно паричната политика,” пише Bloomberg.

Йелън предупреди, че едно „твърде агресивно повишение на лихвите би било добро за спестителите само временно.” Писмото бе публикувано в понеделник във Вашингтон и в него бе съобщено, че седемте години на почти нулеви лихви предпазиха американците от драматични намалявания на цените на домовете им и пенсионните им сметки.

„Много от тези спестители щяха да си загубят работата или пенсията си (или щеше да трябва да издържат безработни деца или внуци,)” ако не беше действал Фед с такава сила.

Твърде агресивни

Повтаряйки, че тя и повечето свои колеги очаква темпото на затягане на политиката да бъде плавно след стартирането, Йелън каза, че „твърде агресивни” повишавания на лихвите могат да подкопаят икономическата експанзия и да накарат централната банка да ги върне директно на нула. Тя направи паралел с Япония, където лихвите са нулеви от последните 25 години.

Йелън отговори на обръщение от „група скромни спестители”, която включва  потребителския адвокат Ралф Надер. Те са ядосани от ниската доходност на традиционните банкови депозити други парични сметки.

„Искаме да знаем защо Федералният резерв, финансиран и изключително управляван от банките, поддържа лихвите толкова ниско, че буквално не получаваме доход за спестяванията си, докато Фед позволява на големите банки да заемат почти безплатно,” пише в него. „Не изглежда честно да пращате сметката за вашите парични политики на хората, най-малко в позиция да настояват за феърплей.”

Йелън отвърна, че по-ниските разходи за заемане правят големите покупки по-достъпни за американските потребители, подкрепят икономиката и създават „,милиони работни места.” 

от Кристофър Кондън

Прочетете и интервюто с Лекс ван Дам, който е специален гост на тазгодишния INVESTOR Finance Forum

Последни новини
Още от Препоръчани