Валентин Маринов: Паритет евро-долар не е изключен, но е прекален

Шефът на валутните проучвания в Credit Agricole коментира двигателите на форекс пазара в Investbook, 23.11.2015

Валентин Маринов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Маринов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доларът ще продължи да засилва позициите си на фона на очакваното след по-малко от месец решение на ФЕД за вдигане на лихвите. Това прогнозира в интервю за Инвестбук Валентин Маринов от Credit Agricole. 

Натискът върху еврото ще се запази с наближаването на срещата на ЕЦБ на 3 декември. Инвеститорите ще продължат да купуват долари, като очакват по-агресивно повишение (на лихвите - б.р.) на 16 декември.

За паритета евро-долар

Един ход към паритет би бил прекален. Но не можем да го изключим напълно. Ще е необходима по-либерална политика (насочена към разхлабване на паричната политика) от ЕЦБ и по-агресивна от Фед, за да се наклонят везните към паритет.

Очакванията за тази седмица

Очакваме тиха седмица. Стига данните да потвърдят гледните точки, се очаква банките да продължат да купуват долари.

За геополитическите рискове

Геополитическите рискове биха могли да останат валидни. Те са доста преходни. Суровините все още се борят. Ще има временни движения на пазара, не повече от два-три дни. Миналата седмица се промени фокусът на пазара, като се увеличиха залозите за по-агресивен Фед и по-либерална ЕЦБ.
Виждаме цяла група суровини да вървят надолу и тази тенденция е трайна. Ниските цени са стимул за растежа на внасящи суровини страни като еврозоната. Това, с което се сблъскваме, е пренос на богатство от страни, които изнасят суровини към страни към страни, които внасят.
Ниските цени на суровините намаляват инфлацията и това прави по-трудна работата на ЕЦБ, Английската и японската централните банки. Нетният ефект е двупосочен върху валути като еврото и йената и подкрепя валути като долара. Перспективата за вътрешногенерирана инфлация е по-добра само в САЩ, където пазарът на труда се справя по-добре.

За carry trade операциите

Операциите кери трейд имаха вече своите добри дни. Въпреки устойчивия спад на лихвите все още има няколко валути, които се радват на предимство в лихвите - австралийския и новозеландския долар, до неотдавна - норвежката крона. Инвеститорите купуват австралийския и новозеландския долар, като продават еврото и швейцарския франк. Напоследък още една стратегия стана по-привлекателна поради разминаването на паричните полити - инвеститорите купуват валути, когато очакват банките да повишат лихвите. Тя дава по-добри резултати от кери трейд.
Не вярваме, че последните подобрения в климата на пазара ще са устойчиви. Спадът на суровините оказва двоен натиск върху валутите на страните-износителки като новозеландския и австралийския долар.

Възможно е разхлабване на паричната политика на Резервните банки на Австралия и на Нова Зеландия.

 

Последни новини
Още от Новини