Турция свали руски Су-24. Путин: нож в гърба

Анкара твърди, че е нарушено въздушното й пространство, Москва отрича. НАТО се събира извънредно

Су-24. снимка Александр Бельтюков под Creative Commons Су-24. снимка Александр Бельтюков под Creative Commons

Турция свали руски изтребител Су-24, като твърди, че е нарушено въздушното й пространство. Това е станало в близост до сирийската граница, пише турската държавна информационна агенция Anadolu, позовавайки се на източници в кабинета на президента Ердоган. Изтребителят е бил предупреден няколко пъти когато е нарушил турското въздушно пространство. Москва твърди, че самолетът е летял над Сирия.

Турция твърди, че е стреляно от турски F-16, а Русия - че е свален от земята.

 

Пилотите са се катапултирали по предварителни данни,  но съдбата им е неясна.  АП съобщи, цитирайки бунтовнически лидер, че една от групировките (на т. нар. туркмени), борещи се срещу режима на Асад е застреляла единия от пилотите, докато съдбата на втория не е известна. По непотвърдена информация той е заловен.

Според руското министерство на отбраната самолетът  е летял на 6000 км и през цялото време на полета е бил "изключително на територията на Сирия", което е "фиксирано с обективни средства за контрол" 
СНН Тюрк съобщи, че по турски източници два руски самолета са нарушили въздушното пространство на страната.

По искане на Анкара НАТО ще проведе извънредна сесия, съобщи още агенцията.

Владимир Путин заяви, че свалянето на самолета е нож в гърба. Според неговата информация самолетът е свален от ракета "въздух-въздух" (тоест не от земята). Намирал се е на 1 км от турската граница, твърди Путин. 

Обновена 14:58

 

Последни новини
Още от Новини