Турската лира потъна след свалянето на самолета

Очаква се и решение на централната банка

Привърженик на турския президент Ердоган, заснет на 1 ноември. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Привърженик на турския президент Ердоган, заснет на 1 ноември. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската валута бе най-зле представящата се сред развиващите се пазари след като бе свален руски изтребител на сирийската граница, което заплашва да доведе до ескалация на напрежението между двете страни, коментира Bloomberg. Акциите и облигациите в Турция, които очакват обявяването на новия кабинет, също отстъпиха.
Лирата се понижи с 0.7% до 2.8699 спрямо долара в 11:33 a.m., най-голям спад от 24 валути в развиващите се страни. Индексът Borsa Istanbul 100 загуби най-много за повече от месец.
"Това (свалянето на изтребителя) бе инцидент, който се очакваше", коментира Кристиан Магио, шеф на изследванията за развиващите се пазари в Toronto Dominion Bank. "Спадът на лирата има смисъл. Този епизод показва, че пазарът сериозно подценява геополитическите рискове в региона."
Падането на изтребителя идва на фонда на срещата на централната банка, която ще обсъжда лихвените нива, и несигурността за новото правителство, коментира Bloomberg. (Имената на новите министри бяха обявени по обяд - б.р.)

Политическата несигурност и повишените рискове за сигурността поради войната в Сирия и краят на тригодишното примирие с Кюрдската работническа партия понижиха лирата до рекордно дъно и предизвикаха разпродажба на турски активи.
Акциите в Турция паднаха с 1.7% и двегодишните държавни облигации се понижиха, като доходността се повиши с 15 базисни пункта до 10.49%.
Застраховката срещу фалит (петгодишните CDS - б.р.) се повиши до 256 базисни пункта, най-голям скок от 12 октомври.

Акциите в Русия пък поведоха списъка на губещите в световен мащаб. Деноминираният в долари RTS се понижава с 4% към  11:00 a.m.

Последни новини
Още от Новини