Путин: Ислямска държава доставя петрол в Турция

Руският президент нарече свалянето на Су-24 "удар в гърба"

Владимир Путин на срещата на страните-износителки на газ на 23.11.15. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин на срещата на страните-износителки на газ на 23.11.15. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В Турция се доставя петрол от териториите, завладени от "Ислямска държава", заяви руският президент Владимир Путин след като Турция свали руски бомбардировач Су-24 близо до границата със Сирия.
Той коментира след среща с йорданския крал Абдула ІІ. Руският президент заяви, че сваленият самолет е имал мисия в Латакия, насочена срещу инфраструктурата за доставки на петрол на Ислямска държава.

Ислямска държава има милиарди долари от нелегални продажби на петрол и те са защитени от въоръжените сили на други държави, каза държавният глава на Русия.
Руският самолет Су-24 в Сирия е бил свален на 1 км от границата с Турция, а е паднал на 4 километра, съобщи Путин. Президентът на Русия подчерта, че самолетът не е представлявал опасност за Турция и, че е бил свален от ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски F-16.
Путин коментира решението на турската страна да се обърне към НАТО, вместо към Русия. "Сякаш ние сме свалили турски самолет, а не те наш. Те искат да поставят НАТО в служба на ИДИЛ ли?, заяви Владимир Путин. НАТО ще заседава извънредно по-късно днес.

"Това трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска страна.", подчерта Путин.

Той нарече свалянето на самолета "удар в гърба", извършен от помагачи на терористи.

Остава неясна съдбата на пилотите на самолета, които са успели да се катапултират. АП съобщи, цитирайки бунтовнически лидер, че една от групировките, борещи се срещу режиа на Асад е застреляла единия от пилотите, докато съдбата на втория не е известна.

Последни новини
Още от Новини