Първите данни за месеца от Китай не са обнадеждаващи

Неофициални индекси на активността в производството и услугите със спад

Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Китайската икономика все още отговаря слабо на вълните фискални и монетарни стимули. Това показват някои от най-ранните, неофициални индикатори за китайскта икономическа активност. 

Първите официални данни за ноември ще излязат на 1 декември с докладите за PMI индексите в секторите производство и услгуги. Четири неофициални измерители на икономическата активност в Китай обаче вече бяха публикувани и резултатите от тях не са обнадеждаващи. 

Minxin PMI

Неофициалните PMI индекси за секторите на производството и услугите бележат спад след ръстовете през последните 2 месеца. 
Производственият PMI индекс намалява до 42,4 пункта през ноември спрямо 43,3 пункта през октомври, докато в сектора на услугите спадът е до 42,9 пункта спрямо 44,2 пункта през миналия месец. Това показват доклади, изготвени съвместно от China Minsheng Banking Corp. и China Academy of New Supply-side Economics. Индексите са базирани на месечно проучване, обхващащо над 4000 компании, около 70% от които малки. 

„Китайската икономика още не е стигнала минималния си растеж и натискът върху нея се увеличава. Очакваме властите да увеличат мерките за стабилизиране на растежа“, написа Джи Кан, директор на базираната в Пекин академия и бивш директор на излесдователския институ към министерството на финансите на Китай, в имейл за Bloomberg. 

Baidu SME индекс

Baidu SME е индекс, базиран на търсенията на китайските потребители в интернет за продукти и услуги на малки и средни предприятия. Индексът бележи спад през ноември, което показва забавяне в сектора на малките и средните предприятия в Китай. Те създават около 60% от добавенат стойност в китайската икономика. 

Предварителният прочит на индекса, компилиран от Baidu – търсачка, в която се правят над 6 милиарда търсения всеки ден, бележи спад до 98,2 пункта спрямо 98,4 през предишния. Стойности под 100 пункта показват влошаване на ситуацията. 

Индекс за бизнес сентимента MNI

Индексът MNI, базиран на проучване сред китайски бизнес директори в компании листнати на борсите в Шанхай и Шенжен и изготвян от Market News International, пада до 49,9 пункта през ноември спрямо 55,6  пункта през октомври. Стойността на индекса показва, че настроенията сред китайските мениджъри на високи нива в компаниите не са позитивни. 

Добрите новини

Единствените добри новини за момента идват от индекса на мениджърите продажби, изготвян от World Economics. Индексът е базиран на месечно проучване сред мениджъри продажби на средни и големи компании от частния сектор. Стойността му остава непроменена – 51,5 пункта. 

От Bloomberg News

 

Последни новини
Още от Новини