Моди търси съживяване на връзките със Сингапур

Раджив Бисуас, ст. директор IHS и главен икономист Азия

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди и министър-председателят на Сингапур Ли Сиен Лун в хонел Шангри-ла, Сингапур, 23/11/2015.Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Министър-председателят на Индия Нарендра Моди и министър-председателят на Сингапур Ли Сиен Лун в хонел Шангри-ла, Сингапур, 23/11/2015.Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Сингапур и Индия обявиха стратегическо партньорство в ключови области като смарт градове. Министър-председателите на Сингапур Ли Сиен Лун и на Индия Нарендра Моди подписаха съвместна декларация за сътрудничество и ревизираха договора за сътрудничество в отбраната, включително морска сигурност. Коментар на Раджив Бисуас, ст. директор IHS и главен икономист Азия за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 24 ноември 2015.

 

Това променя ли фундаментите в отношенията Сингапур-Индия или просто ги насърчава?

Индия и Сингапур имат много силни отношения от дълги години. Това стратегическо партньорство, което ще бъде подписано между двете страни допълнително ще засили връзките в различни области - отбрана, контратероризъм, но и в областта на икономиката, защото двете страни планират много по-тясно сътрудничество.

Например в областта на градското развитие. Индия има програма за развие на 100 смарт градове. Тук сътрудничеството със Сингапур ще бъде много важно. Вече има генерален план, разработен от сингапурска компания за един от индийските смартградове.

Връзките са много широки и допълнително ще насърчат двустранната търговия и инвестиции в дългосрочен план.

 

За инвеститорите - какво е значението на това засилено сътрудничество?

Един от най-големите активи на Сингапур в отношенията с Индия е неговата роля като глобален търговски център. Индия все по-често използва Сингапур като един от най-големите си международни финансови центрове за инвестиционно банкиране и листване на индийски компании, за набиране на средства на инвестиции в имоти в Индия.

Все повече Сингапур става естественият международен финансов център за Индия. Така, както Хонконг е основен финансов център за континентален Китай. Това е посоката, която Индия поема, след като се превръща във все по-значима страна и ключов глобален развиващ се пазар.

Това би била една от силните му страни в бъдеще. Но има и други сфери на сътрудничество. Общият обем на преките чужди инвестиции от Сингапур в Индия от 2010 достигна 36 млрд щатски долара. Това е много голям източник на инвестиции в Индия в сравнение с други големи инвеститори.

 

Интересна връзка между Хонконг и Сингапур, които са съперници на световните финансови пазари. Сега Сингапур се насочва към Индия и става хъб, предоставяйки възможности за инвестиране на развиващ се пазар-гигант като Индия.

Да, особено сега, в начина, по който виждаме Индия в следващите пет години. Вероятно Индия ще расте по-бързо от Китай.

Ръстът в Китай се укротява, а Индия се засилва.

Очакваме Индия да стане много привлекателна за глобалните мултинационални компании като източник на бързи печалби в свят, където много развиващи се пазари имат затруднения.

Виждам повишение на ПЧИ към Индия. Миналата година те имаха ръст от 27% на годишна база. Очаквам да продължи и тази година.

Сингапур ще играе важна роля като център за набиране на капитали.

С увеличението на БВП на Индия, Сингапур ще се възползва заради ролята си на финансов център.

Това е страхотна възможност за Сингапур и защото страната е регионален хъб за централите на много глобални компании. Голяма част от решенията за инвестиции в Индия се вземат точно там.

Това е друга причина да виждаме сериозни инвестиционни потоци от Сингапур към Индия.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини