Илияна Йотова: Нито една страна няма да се справи сама

Евродепутатът Илияна Йотова в „Бизнес старт“, 24.11.2015

Европейски парламент. снимка: Adam Berry/Bloomberg Европейски парламент. снимка: Adam Berry/Bloomberg

Някои държави върнаха граничния контрол. В действащото законодателство на Шенген се дава право на всяка една страна да поиска затваряне на границите, било то едностранно или двустранно, като за удължаване на този период се иска решение от ЕК.

Илияна Йотова сподели, че оптимистичните мнения за Шенген преобладават и допълни, че нито една затворена граница не е гарант за запазване на сигурността.
В сряда ще се състои дебат по темата с участието на Европейската Комисия. България иска засилване на действията и правомощията на агенциите за сигурност.

От дълго време насам се говори за създаване на Европейска разузнавателна агенция. Много от държавите подкрепят идеята за агенция, като заявяват, че са ни нужни органи за контрол.
Предизвикателствата са други, условията са други и трябва да се отговаря на тях адекватно.

Йотова заяви, че се работи по преосмисляне на политиката за сигурност. Тя смята, че политика не може да се прави на парче и трябва да се действа на момента. Днес ще се проведе дебат – доклад за предотвратяване на радикализацията и вербуването на кадри.
Някои страни вече са предприели мерки, като те включват извземане на паспорти, но във връзка с това зачестява появата на фалшифицирани документи.
Евродепутатът добави, че повечето вербувани европейски граждани са млади, интелигентни хора, които са изолирани по някакъв начин от обществото и по този начин те са изключително лесна плячка на радикалните елементи.

„Нито една държава сама не може да се справи, тук са нужни обединените усилия на всички“  

Във връзка затоплянето на отношенията между Запада и Русия, Йотова изрази мнение, че все още не може да се говори за конкретна сделка, но може да се говори за сериозна коалиция с много сериозни съюзници в Сирия. Според нея трябва да се намери златната и пресечна точка на всички интереси.

Последни новини
Още от Новини