Икономиката на САЩ с по-висок ръст спрямо първоначалните оценки

Ревизираните данни показват по-висок ръст в стоковите наличности

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Американската икономика расте с по-висок темп през третото тримесечие на годината спрямо това, което показаха първоначалните данни. 

БВП на САЩ расте с 2,1% на годишна база през третото тримесечие, което е с 0,6% над първоначалната оценка за ръст от 1,5%, показват последните данни от министерството на търговията на САЩ. Данните показват още, че корпоративните печалби са се намалели, докато доходите на работниците са се увеличили. 

Потреблението продължава да движи американската икономика. Евтиният петрол оставя повече разполагаем доход за други покупки, а по-голяма сигурност по отношение на работните места дава на потребителите увереност да харчат. Въпреки това стоковите наличности на компаниите остават високи, което показва, че новите поръчки и производството може да се забавят. 

„По-високият растеж през третото тримесечие може да дойде на цена от по-нисък растеж през следващите няколко тримесечия“, каза Джим О'Съливан, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics Ltd.

Все още обаче перспективите пред потребителските разходи остават позитивни с продължаващото подобряване на ситуацията на пазара на труда. 

Ревизиите на ръста на БВП на САЩ през третото тримесечие се дължат на по-голям ръст в стоковите наличности в сравнение с първоначално отчетения. Те нарастват с 90,2 милиарда долара на годишна база или почти двойно спрямо първоначално отчетената стойност. Въпреки това ръстът в стоковите наличности на компаниите се забавя спрямо второто тримесечие, когато достигна 113,5 милиарда долара на годишна база. 

Потреблението на домакинствата, което представлява почти 70% от икономиката, нараства с 3% на годишна база, или с 0,2% под първоначалната оценка за ръст от 3,2%. Добрите новини за потребителите са, че доходите им растат. Личните доходи след данъци и премахвайки ефекта от инфлацията растат с 3,8% на годишна база. 

Корпоративните печалби обаче бележат спад. Печалбите преди данъци падат с средно с 1,1% през третото тримесечие. Спадът е отражение на понижението на печалбите на американски компании от техни филиали в чужбина с 30 милиарда долара – най-големият подобен спад от края на 2008 г. насам. 

От Виктория Стилуъл, Bloomberg
Със съкращения

Последни новини
Още от Новини