Брюксел удължава извънредните мерки, САЩ предупреждава за атентати

Брюксел остава блокиран четвърти ден

Затворена станция на метрото. Брюксел, 23 ноември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Затворена станция на метрото. Брюксел, 23 ноември 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Властите в Брюксел удължиха и във вторник най-високото ниво на опасност от атентати, съобщава Bloomberg.

Мерките за сигурност засягат търговски центрове и системата за градски транспорт в Брюксел и района на столицата, училища и университети.

Министър-председателят Шарл Мишел каза на пресконференция в понеделник, че в сряда е възможно постепенно отваряне на метрото.

„Търговски центрове, улици и градски транспорт“ са потенциални мишени, каза Мишел.

Правителството прави „всичко по силите си, за да държи ситуацията под контрол“ и ще оценява ситуацията всеки ден. Той предупреди, че заплахата, за която е съобщил на белгийците през уикенда не е отминала.

Десет дни след атентатите в Париж Брюксел е парализиран от безпрецедентни мерки за сигурност за западна столица. От събота въоръжени войници и бронирана техника са разположени по улиците на Брюксел. Правителството предупреди гражданите да избягват големи струпвания на хора.

Снимки: Брюксел под обсада

 

САЩ предупреждава гражданите си

През нощта Държавният департамент на САЩ издаде глобално предупреждение за терористични атаки.

Сайтът на ведомството съобщи, че има риск от нападения на ИДИЛ, Ал Кайда и Боко Харам, както и други терористични организации.

Предупреждението бе издадено за американските граждани, пътуващи по света.

Взрив в Атина

Бомба избухна в центъра на Атина към 03:30 във вторник сутринта местно време, съобщи Катимерини. Няма пострадали. Взривното устройство е било поставено до централата на Гръцката бизнес асоциация край площад Синтагма.

Последни новини
Още от Новини