Бомбен атентат в Тунис отне живота на поне 10 души

Бомба е гръмнала в автобус в центъра на столицата на Тунис

Изглед над Тунис. Снимка: Trevor Snapp/Bloomberg Изглед над Тунис. Снимка: Trevor Snapp/Bloomberg

Поне 10 души загубиха живота си заради атентат в Тунис, съобщава Bloomberg. Атентатът е станал в автобус, превозващ охрана на президента на страната в столицата на страната -Тунис. 

Шестима други са ранени, а броят на потвърдените смъртни случаи вероятно ще се увеличи според официално лице, което не е получило разрешение да говори публично. Атентатът се разиграва на булевард Мохамед V в центъра на Тунис, според местното радио Mosaique FM. 

Смята се, че експлозията е предизвикана от камикадзе, който е успял да се качи на автобуса и да детонира 6 експлозива. 

Тунис, често сочен като единствената страна, където Арабската пролет е имала успех, преживя няколко атаки на ислямистки екстремисти, включително масова стрелба на плажен курорт през тази година, чиято цел бяха чужди турсити и се отрази негативно на туризма в страната. Отговорността за този атентат и още един преди това в музея Бардо беше поета от Ислямска държава. 

Иранското министерство на вътрешните работи каза през този месец, че е предотвратило атака, планирана срещу хотели, полицейски управления и центрове за сигурност. Иззети тогава бяха калашници, експлозиви и колан с бомби, а мрежа от 17 терористи беше разбита. 

От Джиен Лагмари и Каролин Акзандър, Bloomberg

Последни новини
Още от Новини