България - аутсорсинг дестинация на годината

Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация в предаването „В развитие“ по TV Bloomberg Bulgaria на 23.11.2015

Стефан Бумов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Бумов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България бе обявена за аутсорсинг дестинация на годината от Аутсорсинг асоциацията на Великобритания по време на церемония в Лондон този петък. Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация гостува в предаването „В развитие“ по TV Bloomberg Bulgaria на 23.11.2015.

Бумов отбеляза, че България е изключително атрактивна дестинация, поради качеството на специалистите си, както и възможността на хората от тази индустрия да боравят с повече от един западен език. Той допълни, че държавата предлага значителни данъчни облекчения за чуждестранните компании, което допринася за бизнеса. Бумов заяви, че нивото на зрялост на бизнеса е изключително важно, за да може отношенията, които се изграждат между компаниите, работещи от България за компании в цяла Европа да бъде на необходимото ниво, за да се гарантира качеството на услугите и консистентността. Също така, Бумов допълни, че постоянно се търсят специалисти от България за проекти на различни британски компании, което е показно за качеството на работната ръка у нас.

По данни на Аутсорсинг асоциацията към края на 2014 година секторът е генерирал близо 1 млрд. евро приходи, което се равнява на близо 3% от БВП.

Към края на миналата година цифрите показват близо 33 хиляди заети, а до края на годината се очаква те да нараснат до близо 40 хиляди. В периода 2010-2015 година растежът на заетите се е покачил с близо 22%, като много малко страни могат да се похвалят с такива резултати.

Проучване в големите градове показва, че при подходящи условия до 2020 година заетите в сектора биха могли да достигнат 60 хиляди, а дяловото участие в БВП на държавата би могло да достигне 5%. Стефан Бумов заяви, че аутсорсингът е свързан с икономиката на знанието. Той смята, че развитието се гради на това доколко можем да запазим потенциала за произвеждане на хора с качества за този сектор.

„Ние се надбягваме с този проблем, повече отколкото да сравняваме къде бихме били спрямо Румъния или Полша“. Според проучване на асоциацията 80-90% от пазара се доминира от фирми или инвеститори, които са купили или отворили собствен бизнес в България - предимно САЩ, Великобритания, Холандия, следвани от Германия и Франция, което на практика означава, че западният свят се обръща най-често към нас.

Но аутсорсинг средата се сблъсква и с някои пречки. Според Бумов бизнесът расте с прекалено бързи темпове. “Задъхваме се с намирането на таланта. Бизнесът расте с по-бързи темпове отколкото нашата система за образование“, заяви той.

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини