Засилените мерки за сигурност в Белгия продължават

Метрото, училища и магазини в Брюксел остават затворени в понеделник

Полицаи пред хотел Хилтън в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Полицаи пред хотел Хилтън в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Полицията в Брюксел продължава търсенето на Сала Абдеслам – един от двамата братя, за които се смята, че са били замесен в атентатите в Париж, съобщава Bloomberg. В мащабна операция, проведена на 22 ноември в столицата на Белгия, бяха задържани 16 души, заподозрени в терористични връзки.

Нивото на тревога остава най-високо, а  метрото в Брюксел продължава да бъде затворено. Затворени са и училища, магазини, кафета и нощни клубове.

„Очакваме атака, подобна на тази, която беше осъществена в Париж, когато бяха атакувани много обекти по едно и също време“, каза белгийският премиер Чарлс Майкъл пред репортери на 22 ноември.

В белгийската столица на 22 ноември трябва да се проведе и среща на финансовите министри на страните членки на еврозоната – Еврогрупата. Срещата ще се състои въпреки извънредната ситуация в Брюксел.

Финансовите министри ще засегнат темата за тероризма от гледна точка на разходите, до които ще доведат и бюджетите.  Разходите за сигурност, свързани с тероризма, ще се увеличат. Франция вече обеща подобни действия.

„Финансовите министри трябва да вземат това предвид при изготвянето на бюджетите. Властите в Европа разбира се разбират какво се случва, виждат как стоят нещата, затова има място за компромиси“, каза Джоунс Хайдън от Bloomberg.

Снимки от Брюксел под обсада.

 

Последни новини
Още от Новини