Велев: Кодексът за застраховане закъснява

Членът на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Дженерали Застраховане" АД Константин Велев, "В развитие", 23 ноември

Константин Велев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Велев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тепърва предстоят сериозните дискусии по новия Кодекс за застраховане, заяви изпълнителният директор на Дженерали Застраховане АД Константин Велев в ефира на Bloomberg TV България.
МС предложи изцяло нов Кодекс за застраховането, който да въведе европейските изисквания. Сред тях са директивата Платежоспособност 2, рамката за определяне на капиталовите изисквания  на застрахователите в зависимост от техния рисков профил както и изискванията за осъществяване на рисково-базиран надзор.
Застрахователите се опасяват, че забавянето ще ги лиши от време, нужно за покриване на новите изисквания
Остава малко повече от месец до влизане в сила на Директивата Платежоспособност 2, което ще стане от 1 януари
Само една четвърт от текстовете са приети в икономическа комисия на второ четене.
Очакваме да има дискусии основно в частта, която засяга дистрибуцията на застрахователните продукти и застрахователния договор. Имаше и дискусионни текстове, които идват буквално от директивата.
Директорът на Дженерали Застраховане очаква вълната от сливания и придобивания в сектора да продължи и коментира, че 4-5 компании ще останат извън обхвата на тези, които осъществяват дейност в ЕС.

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини