Туризмът страда най-много от извънредните мерки за сигурност

Стивън Айзакс, президент на инвестиционната комисия на Alvine Capital

Военни и полицаи на Големия площад в Брюксел. 23 ноември 2015.Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Военни и полицаи на Големия площад в Брюксел. 23 ноември 2015.Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Стивън Айзакс, президент на инвестиционната комисия на Alvine Capital коментира в студиото на Bloomberg в Лондон икономическите последици от терористичните атаки в Париж. Айзакс говори с Гай Джонсън от Bloomberg.

 

Темата за тероризма, за сигурност е много важна за вас. Кажете какво мислите - какви ще бъдат икономическите последици от всичко това?

Какво стана миналата седмица. Отделно от разпродажбите в събота. S&P имаха най-добрата си седмица за цяла година. Ралито беше сериозно. Защо? Защото хората мислят, че терористичната заплаха не е толкова голяма? Не, защото хората в момента очакват ЕЦБ да се насочи към удължаване на QE другата седмица, на заседанието си на 3 декември.

Това е. Това предизвика оживлението на пазара.

Ако сте следвали Фед или централната банка, едва ли сте обърнали внимание на някое друго развитие.

Дали всичко това ще спре? И какво ще стане, след като бъде направено съобщението? Пазарите ще започнат да търсят други фундаменти. Другите фундаменти, които виждаме - ето, например сериозните смущения в дейността на големи градове като Брюксел. Нямаше особено добри новини от Брюксел през уикенда.

Сигурен съм, че всички в Европа седят и се питат дали да отидат да пазаруват през уикенда, дали да отидат на кино.. Хората се съмняват. Очевидно туристическата индустрия ще бъде засегната. В Европа ще дойдат по-малко чуждестранни туристи. А на места като Близкия изток - Египет, Тунис, туристическата индустрия е почни напълно съсипана.

В момента имаме някакво балансиране. Затова и пазарът реагира така миналата седмица. Някои се чудят дали ще има нови терористични атаки, къде ще бъдат? Не можете да търгувате с тези неща. Но можете да кажете, че коктейлът е по-скоро негативен.

Снимки от Брюксел под обсада.

 

Последни новини
Още от Новини