Ще отслабнат ли руските санкции с войната срещу ИДИЛ

Йоги Деван Hassium Asset Management и Тим Аш, Nomura

Йоги Деван Hassium Asset Management и Тим Аш от Nomura коментират очакванията за сваляне на санкциите над Русия с началото на войната с ИДИЛ с Джонатан Феро от студиото на Bloomberg в Лондон. Интервю от 23 ноември 2015.


Ясно е, че няма да има спад в пазара на облигации, докато Европейската централна банка продължава с програмата за количествени облекчения.

Йоги Деван Hassium Asset Management: Вярно е, подобни събития са трагични, но те имат много малък ефект върху финансовите пазари. Може да има по-дългосрочен ефект върху ръста на БВП или силата на еврото,  или може би трябва да кажем слабостта на еврото – заради ниските количествени облекчения на системата, но сте прав, негативната доходност е факт от известно време, лихвения процент остава много нискък, а количествените облекчения определено са на дневен ред, въз основа на коментара на Драги от петък.

 

Две много важни развития има от миналия уикенд насам – едното са изгледите за по-свободни бюджети в цяла Европа, второто – Владимир Путин  отново се появи на сцената. В света на развиващите се пазари и света на Русия, според теб тази история разви ли се по някакъв начин в дните след това?

Тим Аш, Nomura: Инвеститорите на пазара изглежда мислят, че както ти каза, това, че Русия помага на Европа срещу ИД ще увеличи шанса за промяна на санкциите. Но аз мисля, че това няма да се случи – видяхме удължаването на санкциите през януари за още 6 месеца,но няма значение какво мисля аз, а какво мислят инвеситорите.

Те очакват намаляване на санкциите.

Руските активи се справят сравнително добре в сравнение с други появяващи се активи в последните няколко седмици.

Ако имате активи, бихте ли вкарали някои от тях в Русия, за да получите този вид експозиция и имайки предвид какво видяхме през последната седмица, имайки предвид развитието, това ще бъде ли достатъчно, за да Ви накара да заложите?


Yogi Dewan Hassium Asset Management


Малко по малко се насочваме към Русия, що се отнася до цените, пазарът е в много лошо състояние и търгува с много ниски активи, а политическата обстановка бавно се променя. Никога няма добър момент да навлезеш, когато пазарите са се формирали до такава степен, както е в Русия, но това не изглежда като лош момент да получиш експозиция, или да разшириш появяващите се пазари в следващите 12 месеца.


Джонатан Феро, Bloomberg


Изглежда, че постоянно чувам едно и също нещо за Русия и руските активи – ниски дялови инвестиции, сравнени с останалия свят те винаги са ниски, или аз не съм прав?


Йоги Деван Hassium Asset Management:  Ако се върнем към този момент, тактически, сме на дълги позиции за Русия от 2 месеца, заради геополитическата игра. В дългосрочен план съм на къси, защото не мисля, че нещата там ще се променят основно. Ужасен ръст и перспектива, липса на структурни реформи в икономиката, като цяло нищо не се случва в Русия.

Макромендижмънтът е добър, но те печелят време, защото са в дългосрочна политическа битка със Запада заради Украйна. 

Все още мисля, че сирийската намеса е заради Украйна. Става въпрос за получаване на влияние по-голямо геополитическо споразумение със Запада относно сферите на влияние, а не съм сигурен, че САЩ ще направят това за Русия. Ако го не направят заради Сирия, ще се върнем там, където бяхме преди 6 месеца с Украйна.

Така че тактически, да, виждам защо хората биха отворили дълги позиции за Русия, особено в кредите. Също така липса на предлагането – санкциите направиха много за ограничаването на нови емисии, които създават стойност така или иначе кредита в Русия е оскъден   

 

Ако погледнете на света на развиващите се пазари през призмата на френските терористични атаки и това, което се случва в Близкия изток, ситуацията в Белгия в момента е изключително сюрреалистична, Русия очаква евентуално санкциите да бъдат отменени.

 

Йоги Деван Hassium Asset Management:  Виждаме и Турция, около нея може би има и понижено ниво на оптимизъм, но ние разговаряхме по време на рекламите и това, което движи активите в позитивна посока е вътрешната политическа ситуация, мислиш ли, че това ще продължи, Тим?


Тим Аш, Nomura: Представата на инвеститорите е, че Турция винаги се е намирала в труден район и винаги е изправена пред заплахи за сигурността и мисля, че инвеститорите реагират доста зряло. Например, представете си как руските самолети бомбардират от другата страна на границата и това може да се приеме като заплаха за Турция.

Мисля, че хората разбират, че и Русия, и Турция не искат да влизат в конфликт заради Сирия.

Турция е фокусирана върху вътрешната си политика – имахме избори на 1 ноември. Голямата изненада бе, че управляващата Партия на справедливостта спечели мнозинство. Пазарите обичат стабилната администрация на мнозинството.

В Турция тази седмица е решителна – формира се  правителството. Дали ще бъде правителство на реформите или не. Ако е правителство на реформите, тогава Турция ще подобри прогнозите, защото турската лира е много евтина в момента. И ако направят святстна адиминстрация, ще е много добре.

Ако не е кабинет на реформите, може да се представи много зле – в момента всичко е силно движено от вътрешната политика. Вътрешните икономически проблеми.

 

Последни новини
Още от Новини