Постоянни ли са мерките за сигурност в Брюксел

Маргарет Гилмор, анализатор по сигурността на Rusi

Армията и полицията на улица край Големия лощад в Брюксел, 22 ноември 2015.Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Армията и полицията на улица край Големия лощад в Брюксел, 22 ноември 2015.Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Маргарет Гилмор, анализатор по сигурността на Rusi коментира по телефона мерките за сигурност в Брюксел, въведени в събота сутринта, 21 ноември 2015. Белгийската столица е блокирана от най-високото ниво на тревога, училищата, университетите и детските градини са затворени. Търговски центрове - също. Трети ден не работи и метрото. Отменени са проявите, на които се събират много хора. Гилмор разговаря с Франсин Лакуа и Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон на 23 ноември 2015.

 

Брюксел е в блокада, която продължава вече три дни. Заподозрените за атентатите в Париж успяват да се укрият от полицията. Това ли е новата нормалност? Ще имаме повишени мерки за сигурност още дълго време или това е строго конкретно, докато бъде заловен терористът?

Второто е. Това не е новата нормалност, защото няма начин Брюксел да продължи да не работи - да няма училища, големи прояви, концертни зали и т.н. Не, това не е новата нормалност.

Нивото на терористична заплаха е много ясно обяснено. Ако то е повишено до максимално ниво, както е сега, това означава, че разполагат с разузнавателни данни, които показват, че има непосредствена опасност от атентат. Че някой навън има възможност да я извърши.

Затова е всичко.

 

Кажете ни за каква разузнавателна информация става дума? Чуваме новини от цял свят. Разузнаване, разузнаване, разузнаване. Какво ниво на разузнаване? Какъв тип разузнаване е предизвикал затварянето на цял един град, на европейската столица? Дори и по-малък град да беше.. Вече три дни! И няма признаци за промяна.

Свързано е с две неща. Първо - може би в момента са обсадили апартамента на някой, който смятат, че е свързан с атентатите в Париж. Може би някой, който смята да извърши атентати. Открили са оръжие и не знаят дали това е всичкото оръжие или заподозреният е избягал с още оръжие и намерение да извърши атентати.

Фактът е, че има все още хора, които се издирват.

Освен това искат да заловят Абделслам, за когото знаят, че е участвал в атентатите в Париж. Данните показват, че е минавал границата и е в Белгия. Смятат, че все още се крие в страната. Очакват да отслабне психологически и да стане по-уязвим. Да се изплаши не само, че може да бъде заловен от властите, но и страх, защото е единственият от всички участници, който не е извършил своя самоубийствен атентат.

Затова се страхува, че ИДИЛ също го търси. Затова може би търси възможност да извърши атентат. Предполага се, че е добре въоръжен. Че все още носи пояса на самоубиец. И че може да го взриви, ако бъде заловен. Той е много нестабилен.

Помня, беше същото след атентата на 7 юли в Лондон. Две седмици по-късно имаше два други атентата, които имитираха първия. Четиримата извършители, на които детонаторите им не сработиха, успяха да избягат. Един от тях стигна от Великобритания чак до Италия.

Всички бяха заловени за една седмица. Но помня големия страх. Ние също във Великобритания обявихме най-високо ниво на тревога, защото никой не знаеше в какво психическо състояние са тези бегълци.

Снимки от Брюксел под обсада.

 

Чухме от федералната прокуратура в Брюксел днес, че силите за борба с тероризма са извършили 22 едновременни операции в Брюксел и Шарльороа. Обяснете на зрителите ни защо Белгия и особено Брюксел е джихадисткият център в Европа?

Защото са открили, че там работят най-лесно. Защото им е по-лесно да се укриват в една общност, която е пълна с умерени мюсюлмани. Помня, преди 2-3г. тук, в офисите на службите за борба с тероризма най-различни агенции ми казваха как се тревожат за това, което става в Брюксел. Че на глава от населението има повече хора - и това е все още така - пътуващи от Брюксел за Сирия, повече, отколкото от всяка друга страна.

Те имат силна джихадистка общност. И преди няколко години имаше усещането, че не се прави достатъчно в Белгия. В момент, когато във Великобритания например се изпълняваха много програми за дерадикализация. Контратерористичните агенции бяха мобилизирани за разкриване на терористични заговори. Стараеха се да слушат и наблюдават по-внимателно.

 

Последни новини
Още от Новини