Камерън предложи френската авиация да ползва базата на ВВС в Акротири

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания и Франсоа Оланд, президент на Франция, снимка: Bloomberg Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания и Франсоа Оланд, президент на Франция, снимка: Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън предложи Франция да използва британската база на ВВС в Акротири, Кипър за военни операции в Сирия. Камерън е на посещение в Париж в знак на подкрепа на Франция в борбата с Ислямска държава.

"Великобритания ще направи каквото може в подкрепа на нашия приятел и съюзник Франция да порази този смъртоносен култ", каза Камерън.

Базата на кралските ВВС в Акротири ще бъде на разположение за френската авиация, каза Камерън.

Какво каза още Камерън:

"Напълно подкрепям действията на президента Оланд за удари срещу ИДИЛ в Сирия. Твърдо съм убеден, че Великобритания трябва да направи същото. Това решение ще вземе парламентът.

Днес предложих на президента Оланд за използва акваторията на RAF за френски самолети, участващи в антитерористични операции и допълнителна подкрепа за презареждане във въздуха.

Обсъдихме и продължаващите усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия.

Приветстваме преговорите във Виена и ще направим каквото можем, за да запазим подема и да съберем всички страни на масата за преговори, така че да се споразумеят да спрат кръвопролитията и да поведат Сирия по пътя на по-демократично, включващо и стабилно бъдеще.

Тази сутрин имахме важни разговори. По-късно тази седмица президентът Оланд ще проведе среща с президентите Обама, Путин и канцлера Меркел. Ясно е, че светът се обединява, за да се изправи срещу тази опасна терористична заплаха.

Това беше ясно в петък вечерта, една седмица след бруталното нападение, при което бяха убити хора в Париж с цел да ни разделят. Светът се обедини в Ню Йорк, показа пълна решителност. Заедно ще унищожим тази зла заплаха.

Солидарни сме с вас".

 

Последни новини
Още от Новини