Германският бизнес: Инвестирайте в младите

България е бяло петно за германските инвеститори, но има известно съживяване

Тим Курт, Аурубис и Даниел Хофман, Луфтханза Тим Курт, Аурубис и Даниел Хофман, Луфтханза

България е бяло петно за германския бизнес, а ниските разходи за труд само понякога са определящи за избора на инвеститорите.
Около това се обединиха представители на германския бизнес, които участваха в седмичното предаване "Клуб Инвестор".

Мая Найденова, вицепрезидент на Германо-българската търговска камара и Митко Василев, главен управител на камарата обсъдиха условията, пред които е изправен германският бизнес в България, в първата част на предаването.

Германия е най-големият търговски партньор на България, като стокообменът се увеличи от 5.3 млрд. на 5.9 млрд. евро през 2014 г. Можем да надхвърлим 6 млрд. евро тази година, заяви Митко Василев. За последните 10 години имаме повече от удвояване на стокоомбена. 
Но през миналата година има отлив на инвестиции в размер на 338 млн. евро. Германия е на пето-шесто при инвестициите и отливът е обезпокоителен.
За много от немските фирми България все още, след 25 години, е бяло петно. България не е тема за Германия, каза Мая Найденова. "Даже популярната 10-процентова данъчна ставка не е позната за много инвеститори."

Проблемите вътре в България ли са или това е свързано със стратегически бизнес интереси на самата Германия? 
Митко Василев: Проблемът е и външен, и вътрешен. Бих си позволил да цитирам един обяд на един български чиновник с немски и накрая българският попита немския си колега "Кажи защо имиджът на България е толкова лош?" и отговорът беше "Не е вярно, просто няма имидж". От една страна, България е малко или изобщо непозната, особено за западните провинции. След като изобщо не са правили бизнес, България остава в периферията. Второ, големите концерни вече са преразпределили пазарите. Те са свикнали, като се качат в колата си, да отидат до тяхното поделение, което е на 5-6 часа път, но до България това не може да стане. Те трябва да летят поне два-три часа. 
Мая Найденова: Другата причина е негативен опит от миналите години. Естествено, че инвеститорите си обменят информация. Да не забравяме, че имахме негативен опит с инвеститори в енергийния бизнес, ВЕИ, които после се оттеглиха. Тези предприемачи дават информация на други, които евентуално биха се заинтересували.
Но искам да кажа, че тази година има малко съживяване. Може би се връща проблемът с Китай. Отново има интерес немски фирми да се установят и произвеждат в България. Но стигаме до един конкретен проблем - проблемът за кадрите. От една страна, разказваме, че имаме най-ниската средна работна заплата в ЕС. Но от друга страна, няма кадри. Имам контакт, чрез българо-немското дружество, с млади българи в Хамбург и те казват така: аз бих се върнал в България и това, което ми пречи, не е дали ще получавам висока заплата, а инфраструктурата. Искат функционираща здравна и съдебна система, нормален климат. Аргументът не е толкова във възнаграждението.

Във втората част на предаването гостуваха Тим Курт,  Изпълнителен директор и вицепрезидент на "Аурубис България", най-голямата германска инвестиция в България и Даниел Хофман, Главен изпълнителен директор на "Луфтханза Техник".

През последните 10 години сме инвестирали почти половин милиард евро и планираме да инвестираме още около 180 млн. евро, каза Курт. В "Аурубис" са заети пряко около 850 служители, но една позиция при нас дава още три работни места, посочи главният изпълнителен директор на компанията в Пирдоп. Текучеството е само 6%, като са включени и пенсионерите и срочните договори.
"Луфтханза Техник" е с първоначална инвестиция от 25 млн. евро за поддръжка на самолетите. След 12 месеца работа решихме да добавим още 25 млн. евро и разширяваме съоръженията, за да съберем пет самолета, допълни от своя страна Хофман. 
Само в производството имаме 250 човека, каза той.
 

Определящо ли е нивото на заплатите?
Тим Курт: За нашия бизнес това не е определящо, тъй като основният двигател е, че суровините са доста наблизо. Ние вземаме 30% от суровините много близо до фабриката.
Даниел Хофман: За нас това е конкурентно предимство, ние продаваме труд. За нас това е добре, знаете, че авиационният бизнес няма много висок маржин, така че всяко конкурентно предимство, което можем, е от полза за наса. Плащаме заплати според пазара. Освен това ние сме единствената компания на Балканския полуостров, която работи в такава работна среда. Да вземем самолета, да го разглобим, да имаме дълбоко проникване във фюзелажа на самолета.

Бихте ли препоръчали България като инвестиционна дестинация?
ДХ: Лично аз съм голям посланик и рекламирам България. България е една от най-подценените страни за инвеститорите. Основната причина за това е, че не е толкова близо като Полша, Чехия, Унгария. Качеството на образованието, мотивацията на хората, както и целият инвестиционен климат, стабилността на законите са много позитивен фактор.

Бихте ли казал същото, ако знаете, че разговорът не се записва?
ДХ: Да, бих казал. Нарочно не споменах политическата стабилност, а само законовата стабилност. За нашата компания честите политически промени в България не засягат бизнеса ни.

Как да увеличим ПЧИ. Дайте ни рецепта?
ДХ: Канете индустрии, да идват тук повече хора, да видят политическата среда. И се борете срещу предразсъдъците на западния свят - корупцията, кражбите, организираната престъпност.
ТК: Трябва допълнително да работим върху образованието, защото в крайна сметка всичко се свежда до това как населението инвестира в младите. За съжаление, младите се изнасят от България.  Те избират образованието в Германия и Англия. Защо да не внесем тази система в България и да имаме т. нар. дуално образование?

 

Последни новини
Още от Новини