Защо скучният германски жилищен пазар стана огнено червен?

Повече хора се местят в Берлин и Хамбург и затова наемите там хвърчат

Берлин. снимка:  Rolf Schulten/Bloomberg Берлин. снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Наемите се увеличават в големите градове като Берлин и Хамбург, заради младите хора, идващи от провинцията и останалата част от Европа. Строителството обаче не успява да следва ритъма на търсенето, което води до жилищен недостиг. Поради това отдаването на апартаменти под наем е станало манна небесна за хазяите, пише Bloomberg.

Ниските лихви правят купуването на апартаменти по-лесно от всякога за компаниите, водейки до рекордни придобивки от хазяите, включително за най-големия Vonovia SE. Portfolio. Нейните продажби са се увеличили от 5 млрд. евро през 2011 на 18.4 млрд. само за първите девет месеца на 2015, според данни, събрани от Savills Plc.

Макар че собствениците на помещения в молове и офис помещения доминират сектора с недвижими имоти в други страни, германският жилищен пазар е примамлив, защото е нация от наематели. А немците си плащат наема навреме.

Възходът на сливанията и придобивките, придружен от растящите акции, е позволил пазарната стойност на германските публично-търгувани хазяи да нарасне десет пъти от 2012. Върховите два – Vonovia и Deutsche Wohnen AG са сред най-големите собственици на домове, задминавайки конкуренцията в САЩ. Не само това – Vonovia иска да откупи конкурента си, за да създаде втората на-голяма фирма – собственик в Европа.

Около милион сирийски имигранти се очакват да влязат в Германия тази година – повече от която и да е друга европейска страна. Търсенето на апартаменти няма да се понижи скоро.

Последни новини
Още от Новини