В очакване на президентските избори в Аржентина

Пропазарен кандидат на път да спечели

Двамата кандидати за президент на Аржентина Даниел Сиоли (вляво) и Маурисио Макри (вдясно). Снимка: Diego Levy/Bloomberg Двамата кандидати за президент на Аржентина Даниел Сиоли (вляво) и Маурисио Макри (вдясно). Снимка: Diego Levy/Bloomberg

Преди 4 седмици се очакваше следващият президент на Аржентина да е член на управляващата Перонистка партия. Но на първият тур на изборите, който шокира нацията, опозиционният лидер Маурисио Макри набра преднина, съобщава Bloomberg. На 22 ноември избирателите отново ще се насочат към урните, за да определят крайния победител и изглежда Макри държи победата в ръцете си.

За външен наблюдател президентските избори в Аржентина изглеждат като класическа борба между лявото и дясното, между държавната намеса и оставянето на нещата в ръцете на пазарите. Макри от опозиционната консервативна партия Републиканско предложение е кандидатът, който е по-пазарно настроен по отношение на икономическата политика. Световните компании са се подредили в очакване да инвестират в Аржентина, убедени, че страната ще се отвори наново за бизнес. Макри води на кандидата от Перонистката партия Фронт за победа Даниел Сиоли с между 6% и 8%. До 10% от избирателите обаче още не са решили за кого да гласуват, а и първият тур на изборите беше преди месец, така че място за изненади има.

Централна точка в плановете на Макри е незабавното вдигане на валутния контрол, което трябва да вдигне доверието на инвеститорите. Сиоли казва, че планът на Макри ще доведе до сериозна девалвация, ще унищожи покупателната способност и ще доведе до ръст в инфлацията, която вече достига 24%. От друга страна валутният контрол е една от мерките, които са сочени като причина за пагубната ситуация, в която се намира Аржентинската икономика.  

„Валутния контрол е в сила от няколко години и той наистина постави икономиката под натиск и потисна растежа ѝ”, каза Катя Поржечански от Bloomberg.

Анализаторите предвиждат, че действията на който и от двамата кандидати да спечели няма да се различават драстично, освен в сферата на паричната политика и по-специално по отношение на валутния курс на песото. Инвеститорите обаче предпочитат да спечели Макри.

И двамата кандидати обещават да намалят митата и данъците, касаещи външната търговия на страната.

 

Последни новини
Още от Новини