Спас Русев е купувачът на БТК

Бизнесменът плаща 330 млн. евро

Виваком снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виваком снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спас Русев e купувачът на БТК, а цената, за която той купи компанията е 330 млн. евро.

Купувачът е Viva Telecom, новосъздадена компания в Люксембург, на бизнесмена Спас Русев. Тя придоби 100% от InterV, съобщи Bloomberg.
Аукционът е започнал в четвъртък и е приключил рано в петък. Русев е наддавал срещу група, състояща се от Olympia и Third Point, инвестиционна компания на милиардера Дан Лоуб.

Аукционът бе организиран от ВТБ Капитал заради неизплатен мостов заем.

До процедурата се стигна, след като телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро. Заемът е предоставен на InterV Investment (InterV), регистриран в Люксембург междинен собственик  на БТК, в резултат от сложна поредица сделки, чрез които фалиралата КТБ финансира придобиването на телекома от страна на "Бромак" на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и VTB. Неизплащането на заема през май бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.

Viva Telecom Bulgaria ЕАД, в която непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придобиха контрол над БТК през 2012 г. 

Сделката е структурирана, с ко-финансиране, каза Русев пред Bloomberg, отказвайки да предостави повече подробности. Той също така не коментира бъдещите планове за придобитото имущество.
Приключването на сделката все още е субект на подписването на правни документи, заяви ВТБ. Olympia е заявила, че признава резултатите и ще участва в евентуален повторен търг.

Приходите на "Виваком" нараснаха с 4% спрямо година по-рано до 625 млн. лева в края на септември. Делът й на пазара на мобилна телефония е 28%.

Дмитрий Косарев, който се заяви като собственик на БТК, чрез Empreno оспори сделката.

Продажбата на компанията беше извършена независимо от факта, че акциите ѝ са запорирани в България във връзка с производството около КТБ, заяви той в съобщение до медиите, изпратено в петък. Заради 33% от акциите е в ход дело в Международния арбитражен съд на Международната търговска палата (Франция). При това има забрана за продажбата на всичките 100% от акциите, тъй като операциите с тях са блокирани от прокуратурата на Люксембург във връзка със започналото вчера, 18.11.2015 година, следствие по искане на LIC Telecommunications и Empreno.

Последни новини
Още от Новини