Седмичен пазарен обзор: ЕЦБ и Фед потвърдиха действия

Пазарите превъзмогнаха шока от терористичните атаки

Трейдъри на пода на New York Stock Exchange(NYSE) снимка: Jin Lee/Bloomberg Трейдъри на пода на New York Stock Exchange(NYSE) снимка: Jin Lee/Bloomberg

Инвеститорите щяха да доминират със спекулациите си около решенията за лихвените нива на Федералния резерв на САЩ през декември и политиката на ЕЦБ за отпускане на нови парични стимули, ако терористичните атаки в Париж не повлияха на пазарните настроения и отношението към риска.

Протоколът на Фед

Федералният резерв подчерта, че увеличаването на лихвените проценти е „подходящо“ да се случи на заседанието през декември. Членовете на комитета по открити пазари са се съгласили, че покачването на лихвите трябва да се случи постепенно, според протокола от октомврийското заседание на американските централни банкери, публикуван тази седмица. Управителите подчертават, че макар и да няма решение до момента, „процесът на нормализация на лихвените нива е подходящо да започне на следващото заседание“, се казва в документа от заседанието, проведено на 27-28 октомври. Банкерите се разделиха на три лагера, като според някои, икономическите условия, необходими за затягане на паричната политика „вече са изпълнени“, а повечето смятат, че ще се изпълнят през следващия месец. Останалите са на мнение, че  наличната информация за заседанието през декември, е „малко вероятно да оправдае изискванията“ за увеличение на лихвения процент.

Европейската централна банка е готова да предприеме спешни действия, за да подкрепи анемичната инфлация в Еврозоната, заяви на 20 ноември управителят на институцията Марио Драги в реч, изнесена във Франкфурт.

„Ако решим, че настоящите мерки не са достатъчни, за да се постигнат желаните цели, ще предприемем необходимото, за да подкрепим инфлацията колкото е възможно по-бързо.", подчерта финансистът, затвърждавайки очакванията за допълнителни стимули след предстоящото заседание на управителния борд на 3-ти декември.

Валутни пазари

Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD поднови негативния си тренд, като отбеляза ново 6-месечното дъно на 18 ноември. Единната валута достигна най-ниските си стойности от 1.0615 долара за евро. В седмичната търговия, изпълнена, с новини породени от страх в началото на седмицата и изявления на централните банкери, европейската валута отстъпи с 1.23% на седмична база, като еврото затваря на червена територия на ниво от 1.0646 долара за евро.

Фондови борси

Основните американски индекси завършиха седмичната сесия на положителна територия, въпреки слабото представяне на енергийния сектор. Данните от протокола на Фед в сряда и изявлението на Марио Драги в последния търговски ден раздвижиха пазарите.

Индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average финишира на зелена територия, като отбеляза покачване от 3.32% на седмична база и затвори последната сесия за седмицата на ниво от 17 824.

Широкият измерител на американската икономика S&P500 също завърши седмицата на положителна територия, като отчете покачване от 3.44% и приключи петъчната търговска сессия на ниво от 2088.5

Европейските акции възвърнаха загубите от началото на седмицата, след като бяха повлияни от терористичните атаки във Франция и затвориха седмицата на зелена територия. Позитивизмът дойде от доклада на Федералния резерв на САЩ, който сигнализира за повишаване на лихвените нива до края на годината. Широкият Euro Stoxx600 затвори на положителна територия в 4 от сесиите за седмицата, като отбеляза покачване от 3.30% и завърши седмицата на ниво от 381.79

Европейските сини чипове Euro Stoxx 50 показаха повишение от 2.73% на седмична база и затвориха седмицата на ниво от 3452

Финансовите анализатори изразиха засилен оптимизъм относно германската икономика, загърбвайки скандала с Volkswagen. Показателят, изчисляван от института ZEW, изненадващо скочи до 10.4 пункта за ноември, но очакванията за икономиката на Еврозоната отстъпиха до 12-месечен минимум до ниво от 28.3 пункта.

Великобритания

Британските публични финанси отчитат най-слабия октомври от 2009 г. насам, като бюджетният дефицит нараства до 8.2 млрд. паунда спрямо 7.1 млрд. година по-рано. Анализатори предвиждаха спад до 6 млрд. паунда. През юли министърът на финансите Джордж Озбърн пое ангажимента да свие бюджетния дефицит за годината до 69.5 млрд. паунда, до 3.7% от брутния вътрешен продукт, спрямо 89.2 млрд. за предходните 12 месеца. Данните, изнесени на 20 ноември, пораждат опасения, че тази цел трудно ще бъде достигната.

Английският FTSE100 се търгуваше на зелена територия, като отбеляза ръст от 3.50% на седмична база и приключи петъчната лондонска сесия на ниво от 6334

Злато

Цената на златото отново може да стане трицифрена след 6 последователни години над 1000 долара за тройунция. Благородният метал може за кратко да падне под тази стойност през първата половина на 2016 г., след като Фед увеличи лихвите и доларът поскъпне, според прогноза на Fitch Group BMI Research. “Със сигурност нивото от 1000 долара ще бъде тествано“, заяви Джон Дейвис, ръководител отдел Суровини. Намеренията за увеличение на лихвените нива отвъд океана правят златото по-малко привлекателно, защото то не предоставя на инвеститорите доход под формата на лихва.

Златото се търгуваше на нивата близо до 5-годишното си дъно, като слезе до 1064 долара, отбелязано на 18 ноември и приключи седмицата със спад от 0.39%, на ниво от 1077 долара за тройунция.

Петрол

Обама и Путин се споразумяха да бомбардират петролопровод на Ислямска Държава, което даде положителен тласък на петролните фючърси в края на седмицата.

Засилващото се напрежение в Близкия изток се пренесе върху хедж фондовете, които прогнозират все по-песимистична картина за цените на петрола. Психологическата граница от 40 долара за барел беше премината, като суровината достигна най-ниското ниво от август, след като „спекулантите продължават да летят към слънцето и да изгарят“, според президентът на Strategic Energy and Economic Research Майкъл Линч

Петролните запаси в развитите страни се покачиха до рекордно ниво от 3 млрд. барела, поради свръхпредлагането от страна на ОПЕК. Американските запаси достигнаха 487.3 млн. барела в доклада за седмицата до 14 ноември, което е най-високата стойност от 1930 г.

Американският лек WTI суров петрол със срок на доставка през декември отбеляза покачване от 1.90% на седмична база, като затвори на ниво от 41.49 долара за барел.

Сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange в Лондон завърши седмицата на зелена територия, като отбеляза покачване от 1.91%, до ниво от 44.43 долара за барел.

Медта достигна до ново 6-годишно дъно на фона на по-бавния икономически растеж в света и най-вече от забавящото се китайско търсене на суровини. Китай е основният потребител на суровината с близо 45% от световния добив. Цената на медта отбелязва значителен спад от 30% от началото на годината, без да има изглед за промяна в настроенията на пазара. Червеният метал може да поевтинее с допълнителни 17% през следващата година, заяви аналитикът Ед Майер от INTL FCStone, цитиран от Bloomberg.

Glencore, най-големият производител на ценната суровина, намали добивите си с 400 хил.тона, но „шокът от срива на цената в рамките на шест седмици от 5300 долара до 4600 долара“ за метричен тон на London Metal Exchange се оказа по-силен от предприетите мерки.

Корпоративни новини

Ню-Йоркската фармацевтична компания Pfizer е на път да сключи най-голямата в историята на индустрията сделка. Компанията е на път да придобие най-големия производител на ботокс в света Allergan. Сделката е за над 150 млрд. долара, като Pfizer е готова да плати 380 долара за акция, като финализирането на сделката е обявено за понеделник. Тази година станахме свидетели на множество сливания в секторите на биотехнологиите и фармацията, като общият обем на сделките надхвърлят миналогодишния от 220 млрд. долара. 

 

Последни новини
Още от Пазари