Обречени ли са отворените европейски граници след атентатите в Париж

Репортаж на Каролин Конан, Bloomberg

Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Атентатите в Париж преминаха ли европейските граници?

Шенгенското споразумение направи възможно пътуването без паспорт между 26 страни в Европа.

Каролин Конан, Bloomberg Париж: Най-страшната част, разбира се, е фактът, че Абделхамид Абауд е успявал да пътува между Сирия и Европа поне веднъж преди атентатите през февруари. Той даде и интервю за вестник на ИДИЛ, регистрира присъствието си в Белгия, отново през февруари тази година. Неговият мобилен телефон и лаптоп бяха намерени в Гърция. Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов каза вчера (19.11.), че френското разузнаване е получило информация за присъствието му във Франция едва три дни преди атентатите.

 

Има доказателства, че главният заподозрян за атентатите в Париж, Абауд свободно е кръстосвал континента.

"Не сме получавали никаква информация от европейските страни, през които може да е минавал, преди да дойде във Франция. Това показва, че може да е бил в Европа преди да влезе в страната. На 16 ноември, след атентатите в Париж разузнаването на чужда страна извън Европа сигнализира за присъствието му в Европа", каза Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция на 19 ноември.

 

Шенгенската система под въпрос

Йън Уишард, Bloomberg News: Говорят за засилване на външните граници на ЕС. Какво означава това - ако един пътник влиза в Европа от САЩ или влиза от Турция в Гърция или от Лондон - в Париж или Брюксел. Паспортите на европейските граждани ще се проверяват систематично и сверяват с базите данни просто, за да се установи кои са и откъде идват.

Това означава, че Европа ще се превърне в истинска крепост, така че да се знае къде са терористите, като ръководителят на атентатите в Париж миналата седмица  - дали са в Европа или не.

 

Бежанците и крайнодесните партии

"Големият проблем е какво означава това за германската и френска политика на фона на наближаващите парламентарни избори през 2017. Още през 2016 имаме серия от важни провинциални избори в Германия.

Първият въпрос е дали това означава, че крайната десница в Германия ще получи голяма подкрепа? Как ще реагира Меркел? И след това, отново в Германия - виждаме чувствително увеличение на тревогата за потока мигранти.

Какво ще означава това за целта на дефицита в германския бюджет", попита Брендан Браун, изп. директор на Mitsubishi UFJ Securities в студиото на Bloomberg в Лондон.

Защо САЩ не успя да прекъсне финансирането на ИДИЛ?

 

Последни новини
Още от Новини