Какво означава бежанската криза за икономиката на Европа

Брендън Браун, Изпълнителен директор по сигурността, Mitsubishi UFJ

Брендън Браун, Изпълнителен директор по сигурността, Mitsubishi UFJ коментира в студиото на Bloomberg в Лондон значението на миграционната криза за икономиката на Европа. Брендън Браун говори с Анна Едуардс от Bloomberg.

 

След трагичните събития в петък вниманието наистина се насочва към службите за сигурност, но и върху потока от бежанци и мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Какво означава това за европейската икономика през 2016 и след това?

Брендън Браун, Изпълнителен директор по сигурността, Mitsubishi UFJ

Трябва да разгледаме политиката и икономиката и един от сериозните въпроси е какво означава това за френската и немската политика, където през 2017 година ще се проведат избори. През 2016 очакваме и редица важни държавни избори в Германия. Въпрос номер 1 е означава ли това съществена ориентация към крайно десните партии в Германия, колко сериозно подкопава Меркел и как ще реагира тя на това. Мисля, че това е сериозен въпрос.

Разбира се, връщайки се към разговора ни за паричната политика от по-рано днес, подкрепата на Меркел е изключително важна за Марио Драги и паричните му експерименти.  Ако позицията на Меркел бъде отслабена и рейтингът ѝ започне да пада, това ще повлияе ли на тези отношения? Мисля, че това е един от проблемите, като в германския контекст, виждаме значително безпокойство отбелязано в един скорошен доклад за това какво ще значи този поток от мигранти за бюджетните цели, а виждаме подобно нещо и във Франция.

 

Да, французите казаха, сигурността е по-важна от бюджета. Мислите ли, че фискалното харчене ще се върне обратно на мода през 2016 в Европа?

Не мисля, че ще се случи веднага, може да видим някакъв ефект в бюджетите основно в Германия, Вчера имахме коментар от Гари Каспаров, който каза, че Путин е много доволен от миграционния поток в Европа и какво ще се случи с крайно десните партии в Германия и Франция, защото тези партии го подкрепят.

 

С какво се бори Европейската централна банка в момента, споменахте политиката и как това си подхожда с политическата ситуация в Германия. Политически по-лесно ли е за Драги да убеди Германия да подкрепи допълнителни количествени облекчения, както видяхме след ужасните събития в петък и евентуалните проблеми, които предстоят за европейската политика?

Както знаем, Меркел е много близка с големите износители, в момента те са подложени на натиск, заради това, което се случва В Китай и появяващите се пазари, както и заради миграцията. В момента тя е политически слаба, затова мисля, че когато вземем всичко това предвид, Драги има още по-голяма подкрепа, за да прави каквото иска.

 

Европейската централна банка не би искала очакванията за ниска инфлация да се сбъднат, чухме това от г-н Прет, в разговора му с Джонатан Феро. Става ли все по-важно какво движи  спада в цената на петрола например – за доставки ли става въпрос, както е от отдавна или все повече става дума за търсенето? Четох някои интересни доклади, които твърдяха, че централната банка се опитва да се пребори  с проблема и това определя колко притеснени са в момента.

Ниската инфлация не е голям проблем на икономическо ниво. В дните на Бундесбанката никой нямаше да се притеснява от инфлация от 1%, всъщност какво е лошото в това? В Германия, ако измерите инфлацията като вземете предвид голямото увеличение в цените на имотите и наемите, което в момента се случва там, инфлацията става по-близка до 2%. Така че е много трудно да се съгласим с г-н Драги, че в Европа има проблем с дефлацията, ако се концентрираме върху самата Германия, ясно измерената инфлация може би е по-близко до 2%.             

 

Последни новини
Още от Новини