Драги даде силен сигнал за нови стимули

Възстановяването в еврозоната е много слабо, заяви той във Франкфурт

Марио Драги. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Марио Драги. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на ЕЦБ Марио Драги даде силен сигнал за нови стимули, подчертавайки слабия ръст в еврозоната. Говорейки пред Европейския банков конгрес във Франкфурт, той каза, че възстановяването в еврозоната е много слабо и намекна за понижение на лихвените проценти и разширяване на програмата за количествени облекчения на заседанието на централната банка през декември.

Еврото се понижи като реакция на неговата реч. Перспективите за глобалното търсене, особено в развиващите се пазари, значително се влошиха, докато несигурността на финансовите пазари нарасна. Глобалният ръст тази година ще бъде най-слаб от 2009. Възстановяването е слабо, каза Драги. Вземайки индекса на мениджърите по покупките (PMI - eдин от водещите индикатори, б.р.) сегашният подем, който започна от 2013, е най-слабото възстановяване от криза от 1998 г.

В тази фаза би трябвало да се очаква много по-голямо повишение, каза Драги. Ако решим, че текущата траектория на политиката не е достатъчна, за да постигнем тази цел, ще направим какво трябва, за да увеличим инфлацията колкото може по-скоро. Това е, което мандатът за ценова стабилност изисква от нас. Ако решим, че балансът на рискове за средносрочната стабилност е наклонен надолу, ще действаме с използване на всички инструменти, които са достъпни в рамките на нашия мандат.

 

Последни новини
Още от Препоръчани