Защо поскъпнаха акциите на Apple

Goldman прогнозира, че цената на книжата й ще се повиши с 43% през следващите 12 месеца.

Новият iPhone 6s. снимка: David Paul Morris/Bloomberg Новият iPhone 6s. снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Goldman Sachs добави Apple към списъка си за „купуване по убеждение“ и акциите на компанията поскъпнаха с над 2,5%, след банката прогнозира, че цената на книжата й ще се повиши с 43% през следващите 12 месеца.

Време е да престанем да смятаме Apple като хардуерна компания и да започнем да мислим за нея като за компания от сферата на услугите, заявиха анализаторите от Goldman. Те прогнозираха цена от 163 долара за акция през следващите 12 месеца.
Очакваме през следващата година фокусът да се премести от ръст на база продадени устройства (който се забавя със съзряването на пазара на смартфони) към монетазация на свързаните с това услуги и повтарящи се приходи  (“Apple-as-a-Service”). 
Моделът на Apple вече бе променен в тази посока с планове за разсрочено плащане на iPhone 6s и според банката TV услугите са важна стъпка..
Благодарение на голямата потребителска база на Apple налице е значителна много годишна възможност за технологичния гигант за увеличи монетизацията. Според банката над 90% от хората, които са си купили iPhone са повторни потребители, което прави по-лесно за Apple да започне да предлага услуги, като телевизия.
Моментът е перфектен за навлизане в ТВ пространството, като Goldman посочва, че младежите са по-склонни да използват т. нар. OTT медийно съдържание (телевизия по интернет).

"Теоретично, Apple може да прехвърли други продукти към плащане на вноски и да включи в месечната сматка  другите си услуги като Apple TV и Music. Смятаме, че потенциалната телевизия на живо от Apple ще бъде основна предпоставка за развитието на този преход към новия бизнес модел “Apple-as-a-Service”.
Според доклада при този преход приходите на един потребител ще се повишат от 42 долара на 153 долара месечно в САЩ (за останалия свят - 50 долара).

Това би означавало приходите на Apple да достигнат $553 млрд. през 2017 на фона на $233 млрд. за фискалната 2015.

Последни новини
Още от Новини