Най-големият диамант от век насам е открит в Ботсвана

Само диамантът Кълинън в британската корона е по-голям

Син диамнт (архивна снимка). фото:  Simon Dawson/Bloomberg  Син диамнт (архивна снимка). фото: Simon Dawson/Bloomberg

1111-каратов диамант, който отстъпва само на Кълинън в британската корона,  беше изкопан от Lucara Diamond Corp в Ботсвана.
Камъкът тип 2а, малко по-малък от тенис топка, е най-великото диамантено откритие през последните 110 години, според базираната във Ванкувър Lucara. Беше открит от машини в южното крило на мината Карове в централна Ботсвана, съобщи компанията в изявление.
„Значението на откриването на диамант, по-тежък от 1 000 карата, при това за първи път от повече от век и продължаващото изкопаване на висококачествени камъните от южното крило не могат да бъдат надценени,” каза Уилиям Ламб, изпълнителен директор на Лукара, в изявление.
Мината Карове в Ботсвана се конкурира с Леценг в Лесото на Gem Diamonds Ltd. като източник на най-големите и хубави камъни в света. Gem Diamonds преди държа рекорда за най-голям диамат открит този век с 603-каратовия лесотски Промис (обещание).
„Почти е невъзможно да се определи стойността на такъв забележителен диамат, имайки предвид, че оценката много зависи от цвета, яснотата и режещите и полиращи характеристики,” писа в бележка Едуард Стърк – анализатор в базирания в Лондон BMO Capital Markets.
Lucara продаде 341.9-каратов диамант тип 2а през юли за 20.6 млн. долара или 60 000 на карат, каза Стърк.
Досега най-едрите диаманти устояваха на ценовия натиск, удрящ целия сектор. Цените на диамантите, по-едри от 10 карата на Gem Diamonds, са се понижили с 5% през изминалата година, каза изпълнителният директор Клифърд Елфик миналата седмица. По-малките спадат с до 30%.
Най-големият диамант, открит досега е 3 106-каратовият Кулинан, изкопан в близост до Претория в Южна Африка през 1905. Бе нарязан, за да формира Голямата звезда на Африка и Малката звезда на Африка – бижура в британската корона.

Последни новини
Още от Новини