Хакинг: новият бизнес модел за търговия с вътрешна информация

Гери Гейгър, Bloomberg News

Разпределение на дисково пространство, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Разпределение на дисково пространство, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гери Гейгър, Bloomberg News коментира в студиото на Bloomberg в Ню Йорк новите предизвикателства пред финансовите компании: сигурността на данните.

Гери Гейгър, Bloomberg News:

Забравете търговията с информация "олд скул". Има два случая, които са различни. Първият беше през август - много ясен пример как американските трейдъри са наели руски хакери да отидат в Пенсилвания, Атланта, на няколко места.. Наели ги да проникнат в информационните системи като PR Newswire, BusinessWire и да откраднат поверителна информация преди да бъде публикувана. Те търгуваха на базата на тази информация и спечелиха десетки милиони долари.

Вторият случай беше много по-мащабен, глобален, цяла теория на конспирацията с всякакви незаконни дейности. Търсели са информация чрез проникване в компании като Dow Jones, E*Trade, Scottrade, където са предполагали, че ще намерят, за да търгуват.

Сега имаме противоречиви събития, при които разследващите органи не се тревожат толкова много за мениджърите на хедж фондовете или анализаторите, които могат да търгуват с вътрешна информация или съвети. Тук имаме голяма, мащабна хакерска система за проникване в сектора на финансовите услуги.

Финансови измами

Това лято стана точно така. Получиха насоките на компаниите за техните печалби, дори и точните цифри. Да получиш такава информация 24ч. преди да е била публикувана е много ценно. Проникнали са в сървърите на някои от най-големите финансови компании в света и са стояли там с години, без никой да ги усети. В момента има съмнения, че са навсякъде.

 

Обвиненията

Точно така. Когато се повдигат обвинения по тези случаи, те са свързани с финансови измами, не точно като търговия с вътрешна информация.

Но все пак малко прилича на търговия с информация, защото тя не е на разположение на обществеността, а ти търгуваш с нея и печелиш.

Защита

Хакерството, както знаем е едно от най-тежките престъпления за разследване от ФБР и полицията. Хакерите - като на кино - обикновено са 20 стъпки пред останалите. Американското правителство е било хаквано. По-рано тази година откраднаха огромен масив лични данни. Така че дори и правителствените сървъри са уязвими.

Трудно. Компаниите наемат охранителни фирми, харчат огромни суми за защита. Фирмите за финансови услуги инвестират все повече в проактивни защити, за разлика отпреди.

Изглежда просто не можеш да защитаваш компанията си - всеки може да влезе. Въпросът е колко бързо ще го идентифицираш и ще го изхвърлиш.

 

ISE - индексът на киберсигурността скочи и изпреварва индекса на приложенията и софтуера, показват данни на Bloomberg. Има най-голям скок спрямо останалите в последните пет години. Тук са включени компании като FireEye, Symantec, VeriSign, но и Sisco. Хардуерни и софтуерни компании, правни кантори.. Инвеститорите залагат на очакванията тази индустрия да регистрира огромен ръст - за последните пет години е отбелязала 152% ръст.

 

Последни новини
Още от Новини