Бюджетът бе приет на първо четене

Проектът ще бъде съществено преработен преди второ четене

Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на България за 2016 бе приет на първо четене със 138 гласа "за", 65 "против" и 9 "въздържали се".

Преди гласуването в четвъртък Патриотичният фронт, който подкрепя правителството, заплаши да гласува против бюджета бе заради отсъствието на министрите от залата. Председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов заяви, че ще предложи на депутатите си да не подкрепят бюджета, поради липсата на повечето министри в пленарна зала. Само трима министри бяха в залата, а министър-председателят Бойко Борисов отсъства. Скоро след това бе дадена почивка.

Като не подкрепяте бюджета давате рамо на ДПС да иска промени в правителството, заяви Мартин Димитров след почивката. В крайна сметка по-голямата част от ПФ гласува "за".

От дебатите стана ясно, че бюджетът вероятно ще бъде сериозно прекроен преди второто четене. Подобно намерение още преди дебата бяха заявили и представители на правителството и управляващата партия ГЕРБ заради проблема с обезщетенията за служителите в МВР.

ДПС няма да подкрепи Бюджет 2016, а между двете четения ще направи предложения, съобщи депутатът Петър Чобанов по време на дебатите по първото обсъждане на държавния бюджет за 2016 година. Между двете четения ще направим конструктивни предложения, които да не нарушат общия баланс, но ще са полезни за развитието на икономиката и осигуряването на по-добър живот на хората
„Единствен двигател на растежа през 2015 до момента е износът. Съществуват сериозни рискове за забавянето му. През първото полугодие се наблюдава негативната тенденция за намаление на потребление в инвестициите. Липсва реална предприемаческа инициатива. Банките са консервативни и заради предстоящата оценка на активите им, като битува мнението, че реално отпускат средства не на тези, на които им трябва. Наблюдава се щедра актуализация на бюджет 2015 чрез бюджетна иновация”, заяви Чобанов.

БСП очаквано също ще гласува против, а депутатът от левицата Румен Гечев обяви резервите на партията. Те са свързани с това, че темпът на фискална консолидация е твърде стръмен и не се насърчава бизнесът.

Това е бюджет на колосален дълг, каза професорът. Според него дилемата е дългова спирала или въвеждане на прогресивен данък, а "не сега да прахосваме парите и да караме нашите деца и внуци да плащат заемите"

В ЕС се харчат средно 6% за образование, а тук се предлага следващите години тези разходи да намаляват, заяви още проф. Гечев.

От Реформаторския блок обосноваха подкрепата си с три фактора - предвиденото намаление на дефицита до 2%, неувеличаването на подоходните данъци и усилията за увеличаване на приходите.

РБ ще направи предложение за ускоряване на административната и пенсионната реформа
За нас е неприемливо, че някои от министерствата не се справиха с планираната оптимизация, заяви Димитър Танев.
Ще бъдем настойчиви за ускоряване на темпото на пенсионната реформа, добави той, като посочи проблемите с прекатегоризацията и фалшивите пенсии, които допринасят за дефицита с 1.6 млрд. лева.

Като партия, която подкрепя правителството, ще гласуваме „за” бюджет 2016 година, заявиха от АБВ. От партията обаче имат редица условия, в това число въвеждане на прогресивно облагане. Не приемаме запазването на плоския данък, каза Мариана Тодорова. Приемаме увеличаването на минималната работна заплата и увеличаването на разходите за образование, допълни тя.

Прочетете и мнението на финансовия министър Владислав Горанов

Последни новини
Още от Новини