BMW показа 4 нови модела на автосалона в Лос Анджелис

Лудвиг Вилхелм Вилич, главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка

BMW M4 GTS Photographer: Daniel Acker/Bloomberg BMW M4 GTS Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Лудвиг Вилхелм Вилич, главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка и Мат Милър от Bloomberg коментират новите модели BMW, показани на автосалона в Лос Анджелис 2015.

 

ЧЕТИРИ нови модела!

Аз лично най-много се вълнувам от М4 GTS. Чудех се какво става с 4-та серия, изяжда ли продажбите на 3-тата серия, дали хората избират повече 4-та пред 3-та серия?

Не, не бих казал, успяваме да привлечем нови клиенти, които досега не бяха запознати с марката, но имаме и  някои собственици на 3-та серия , които искат малко промяна и затова избират 4-та серия.  

Хората очевидно харесват визията на 4-та серия, тя е типична за BMW и много се радвам, че направихме стъпката от 3-та към 4-та серия.

 

М4 GTS е повече от обикновено BMW, в момента виждаме снимки, това е кола готова за състезания и за пистата. От друга страна, 3-та серия винаги е бил емблематичния модел на компанията от създаването си.

Сега пускате и версия с хибридно електрическо задвижване, преди няколко седмици Джим Чейно каза, че BMW продава почти толкова електрически автомобили за месец, колкото и Тесла. Това вярно ли е, как се развиват продажбите на електрическите ви автомобили?

Ами, имаме i3, която се задвижва от електрически батерии и е на едно от челните места по продажби в сегмента в САЩ. В момента сме в процес на пускането на пазара на плъгин хибрида 330Е, който ще излезе на пазара през следващата пролет.

Като цяло в момента пускаме плъгин хибриди и сме уверени, че ще се продават добре, защото в тях има толкова много смисъл. От една страна, можете да извършвате регионалните  задачи с електрическото задвижване, а след това да се върнете на двигателя с вътрешно горене, когато ще стигнете магистралата.

В общия случай имате прекрасен обхват, а това е най-важното. Важно е да мислим и за бъдещето, защото след 10 години, за да можем ние, както и цялата индустрия да покрием стандартите за вредни емисии, ще трябва да използваме електрически коли.

 

Бях много изненадан от успеха на i3, сигурен съм, че вие не сте, знам, че имате такава кола и я използвате, но произвеждате ли достатъчно от тях, има ли списъци с чакащи за тези коли, които постоянно се увеличават, защото забелязах, че популярността ѝ е в облаците?

Да, наистина е много популярна, за момента се справяме с търсенето, но сте прав – всичко започва  с производствения процес, където подсилената с въглеродни нишки пластмаса се произвежда в Моузес Лейк, Вашингтон с хидроенергия.

Всъщност целият завод е захранван от вятърна енергия, не само, че колите са напълно рециклируеми  и целият процес  е устойчив, а това отнема време. Все пак можем да задоволим търсенето, но с използването на толкова много карбонови нишки, това е съвсем нов производствен процес от този, на който сме свикнали.

                                                      

Споменахте производството тук, BMW е модел за местно производство сред световните производители, което стартира през 80-те с 3-та серия. Един от най-големите ви заводи е тук в Спартънвил и със сигурност ще стане, когато започне производството  на новото X7. Ще започнете ли да произвеждате и двигатели в Щатите?

Това не влиза в плановете ни, но сте прав, заводът ни в Спартънбърг, Южна Каролина ще стане най-големият ни в началото на следващата година. Там ще произвеждаме 450 000 автомобила, 1/3 от които ще продаваме в САЩ, а 2/3 ще бъдат изнасяни отвъд океана. Това ни прави най-големият износител на автомобили в САЩ.

 

Обсъждали ли сте пренасянето на производството на двигатели и в Щатите, или то ще остане само в Европа.   

Не, за момента то ще остане само в Европа.

 

Нека набързо ви попитам и за дизеловите автомобили, винаги съм смятал дизеловите BMW-та за най-добре работещите такива двигатели, но дизеловият двигател попадна в светлините на прожекторите заради проблемите на Volkswagen. Ще умре ли според вас дизеловият двигател в Америка?

Не, не мисля, това е един много ефективен начин да се достигнат стандартите за вредни емисии, а и споделяме мнението на администрацията, че трябва да продължим да подкрепяме дизелът. Това наистина е много ефективен начин за задвижване, не виждам причина да намалим дизеловите двигатели, тъй като имаме доста успешни модели – 328 дизел, който се продава доста добре.

Хората наистина много харесват дизеловите си автомобили, верни са на марката и получаваме много комплименти за тях, така че няма причина да намаляваме производството им.
 

Вижте колите, показани на автосалона в Лос Анджелиз на 18 ноември 2015 и на автосалона в Дубай на 10 ноември 2015.

 

Последни новини
Още от Новини