Жертвите на финансовата пирамида на Мейдоф получават още 1,5 милиарда долара

Мейдоф организира най-голямата финансова пирамида в историята

Бърнард Мейдоф, основател на компанията, работила като финансова пирамида, Bernard L. Mandoff Investment Securities LLC. Снимка: Jin Lee/Bloomberg News Бърнард Мейдоф, основател на компанията, работила като финансова пирамида, Bernard L. Mandoff Investment Securities LLC. Снимка: Jin Lee/Bloomberg News

Попечителят на жертвите на Бърнард Мейдоф, организирал най-голямата финансова пирамида в света, спечели одобрение от съда да изплати още 1,5 милиарда долара на жертвите. Това е шестото подобно плащане, откакто пирамидата се срина преди почти 7 години. 

Пирамидата на Мейдоф работи по познатия начин, като неговата измамна финансова компания Bernard L. Mandoff Investment Securities LLC обещава висок дивидент на хората, които инвестират в нея, но не инвестира средствата никъде, а на първите инвеститори плаща с парите на последните. Финансовата пирамида се срива в разгара на Световната финансова криза в края на 2008 г. 

Разпределението на сумата сред жертвите е насрочено за края на годината. След него възстановените им суми по случая ще достигнат 9,13 милиарда долара, или около 57% от загубената главница, казва попечителят Ървин Пикард в съобщение на 18 ноември. 

Пикард казва, че ще преведе на жертвите 1,18 милиарда през следващите седмиц, а 230 милиона ще останат в резерв докато не бъде взето решение по висящото дело. Разпределението е било одобрено федерален съд в Манхатън. 

Парите, в центъра на решението от 18 ноември са освободени след като през октомври Върховният съд на САЩ отказа да приеме жалбите на жертви, които искаха с години да получат лихва върху загубените си инвестиции. 

Пикард възстанови по-голяма част от парите чрез съдебни дела с клиентите на Мейдоф, спечелили от схемата. Мейдоф се призна за виновен през 2009 г, и беше осъден на 150 години затвор. 

 

Последни новини
Още от Новини