Стайков: Правителствата се пристрастиха към дефицита

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) в "Бизнес старт", 18.11.2015

Калоян Стайков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се намери баланс в рязането на разходи и повишаването на ефективността, каза Калоян Стойков от ИПИ. Той представи алтернативния бюджет, който институтът предлага в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria заедно с Вероника Денизова.

„От няколко години основният проблем в бюджета е хроничният дефицит,” посочи икономистът. „Управляващите, не само тези, но и няколко правителства подред очевидно са пристрастени към дефицитното харчене,” допълни Стайков.
 
Алтернативният бюджет на ИПИ, въпреки че включва мерки като премахване данъчните облекчения за туризма и земеделието, също така се стреми към мерки за промяна на социалното осигуряване и здравеопазването. „Те са насочени основно към даване повече свобода на хората, да имат по-голям избор и съответно – по-голяма отговорност към своите осигурявания. Той критикува сегашната система, че не предоставя „нито избор, нито сигурност.”
 
Той акцентира на важността на реформата в МВР. „Очевидно това е ведомство, което постоянно гълта повече и повече от ресурса на бюджета и там е крайно необходима реформа,” заключи икономистът, след напомняне как се финансира МВР през 2014 година.
 
На въпрос от водещата не биха ли предизвикали мерките на института социално напрежение, Калоян Стайков отговори „със сигурност”, но за да няма ескалации както при полицаите реформите трябва да се приложат „по по-добър начин”. Той поясни: „Едновременно с отнемане на част от привилегиите, това трябва да се трансформира в по-добри работни условия. Трябва да се намери баланс в рязането на разходи и повишаването на ефективността.”  

„Латвия и Румъния фалираха с по-нисък дълг от нашия,” отвърна икономистът след забележка от страна на водещата, че правителственият дълг не е „нездравословно голям”. „Очевидно това успокоение не е достатъчно добро,” допълни Калоян Стайков. Той обобщи проблема с дефицита с фискалната ни ситуация тази година:
 
„Тази година , когато имахме изненадващо високи приходи в хазната изненадващо в края на годината имаме и по-висок дефицит от планирания първоначално. Тоест всеки допълнителен лев, който се събира в бюджета моментално му се намира приложение, и заедно с това се харчат други пари, които всъщност ги няма.”

Последни новини
Още от Новини