Си Дзинпин: китайската икономика е под натиск

Си Дзинпин, президент на Китай, реч на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Манила, Филипините, 18 ноември 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, реч на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Манила, Филипините, 18 ноември 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай призна рисковете за растежа, като увери останалите лидери на срещата на АСЕАН, че най-голямата икономика на Китай е устойчива и ще остане на пътя на реформите, съобщава Bloomberg.
 
Китай търси начини да превъзмогне предизвикателствата на забавения глобален растеж тази година като прокарва реформи и няма да промени политиката си за чуждестранни инвестиции, каза Си Дзинпин по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила в сряда.

„Като цяло, китайските позитивни икономически фундаменти и дългосрочната траектория остават непроменени,” каза Си Дзинпин след като речта на американския президент Барак Обама.

 „От друга страна, китайската икономика все още се сблъсква със сложна вътрешна и външна среда, значителен натиск и временната болка на дълбоките реформи.”

Китай преживява най-бавната си експанзия от 25 години. Това безпокои по-малките азиатски икономики, които стават все по-зависими от него като пазар за износа им. Лидерите повишават фискалните стимули след като шест понижения на лихвения процент не успяха да съживят растежа.

Разумен растеж

Индустриалното производство на Китай миналия месец отбеляза най-ниския си растеж от глобалната финансова криза насам, докато инвестициите във фиксирани активи нарастват най-бавно от 2000. Продажбите на дребно се покачват, подчертавайки ясната тенденция към по-голям дял на потреблението, тъй като старите двигатели на растеж постепенно отказват.

Си Дзинпин подчерта и усилията на Китай да като водеща сила в развитието и интеграцията на Азия, напомняйки за своята инициатива „Един колан, един път”, целяща да свърже страната с Европа през централна и западна Азия, както и за ръководената от Китай Asian Infrastructure Investment Bank с капитал 100 млрд. долара.
Китай иска да завърши Регионалното устойчиво икономическо партньорство (RCEP) по-рано, каза по-рано Си, и се интересува от висококачествени споразумения за свободна търговия с други страни. Президентът Си покани лидерите да работят бързо върху зоната за свободна търговия на Азиатско-тихоокеанския регион, споразумение, което ще обвърже 21 страни от APEC, което Си Дзинпин постави начело на дневния ред на срещата миналата година в Пекин.

 

Последни новини
Още от Новини