Ще има ли още атентати във Франция

Тибо Монбриал, Президент на CRSI

Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Трагичните събития от миналата седмица последваха атаките над Charlie Hebdo по-малко от година по-рано /7 януари 2015/, в безопасност ли е френската столица от нови атаки и ако не – защо? Коментар на Тибо Монбриал, Президент на CRSI за Bloomberg

Това, което се случи в Париж в петък ще се случва отново и отново, всички във Франция трябва да разберат, че мирното време приключи.

Днес във Франция е много лесно да се купи Калашников, струва по-малко от 1 000 евро и ако наистина искате, не е трудно да се срещнете с някой, който познава друг човек, който може да ви го продаде. Хората във всяко френско предградие имат такива оръжия.

Една от големите промени за последните два дни е потвърждението, че един от нападателите е мигрант. Никой не е толкова глупав да си помисли, че този човек е единствен. Сега трябва да очакваме атаки от такива хора и за в бъдеще. Сами попаднахме в капана си.

В Европа има свободно движение, имаме само 1 граница – тази на Европейския съюз. Щом като тези хора веднъж са влезли в ЕС, няма никакъв законен начин да ги върнем обратно.

Министър председателят на Франция Мануел Валс каза, че ще има още атаки „до няколко дни или седмици“. Цялото разследващо общество е сигурно, че това ще се случи отново и то много скоро по няколко причини.

Една от причините е 21 сесия на Конференцията за климата /COP21/ Повече от 100 делегации ще дойдат от цял свят и за джихадистите това е идеалният момент да предизвикат събитие, което ще бъде предавано на живо по целия свят.

 

Последни новини
Още от Новини