Парламентът одобри на първо четене бюджета на ДОО и НЗОК

Реформаторският блок с резерви към проекта на ДОО и обещава промени в здравния бюджет

Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да се увеличи на 420 лв. и да се актуализират пенсиите с 2,5% от 1 юли. Проектът беше приет на първо четене в пленарна зала, съобщи Investor.bg.
Подкрепиха го ГЕРБ, ПФ, АБВ и 14 реформатори (но четирима от РБ се въздържаха). БСП, ДПС, БДЦ, „Атака“ и двама независими не подкрепиха проекта.

Управителят на НОИ Бисер Петков отбеляза, че върху приходната част на бюджета съществено влияе увеличението на минималните прагове по икономически дейности – средно с 8,6%, както и очакваният ръст на осигурителните вноски.

По време на дебата Корнелия Нинова от БСП обвини управляващите в политическо лицемерие заради липсата на кворум и отсъствието на социалния министър от дебата. Този бюджет е на отстъплението и вземането от хората, каза социалистката.

Тук даже не се запазва статуквото, а се отнема от майките и всички, които се осигуряват, смята тя. Нинова възрази, че обезщетението на дете между 1 и 2 г. и обезщетенията за безработица са замразени, въпреки че минималната заплата ще се увеличи на 420 лв.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС) каза, че основната цел на бюджета на ДОО е да подобри нивото на социална защита, но партията му не вижда такава промяна. Ние сме го кръстили „бюджет на замразените социални плащания“ и „бюджет на застоя“, каза Адемов.

Той заяви, че проектът бил „копи пейст“ на бюджетите от предишни години, без никаква промяна за отделните слоеве на обществото. Адемов възрази и срещу увеличаването на осигурителния доход за фермерите и тютюнопроизводителите. ДПС ще предложат този текст да отпадне. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев отправи критики към бюджета на ДОО и обяви, че депутатите от групата ще го подкрепят, но съпредседателите знаково ще гласуват „въздържал се“.

Той изтъкна, че приходите на ДОО са подценени и затова може да се очаква преизпълнение. Според него не е отчетен ефектът на криминализацията при укриване на осигурителни вноски и от свободния избор при вноската за втора пенсия.

Преди това парламентът одобри и проектобюджета на НЗОК за 2016.

Той предвижда приходи в размер на 3,204 млрд. лева или увеличение със 129 млн. лева.
Според депутата от БСП Емил Райнов, той не не отразява заявките за реформи и политики, сред които и пакетите за лечение, предложени от министър Петър Москов и влезли в Закона за здравното осигуряване. Райнов коментира още, че с отлагането на старта на реформата – вместо от 1 януари 2016 година от 1 април 2016 година, здравният министър бламира собствените си предложения.
Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че бюджетът на НЗОК е „бутафорен“, „а истинското му име е провал“.

От Реформаторския блок, чийто представител е министърът на здравеопазването Петър Москов, гарантираха, че ще има корекции в предложението между първо и второ четене на законопроекта, съобразени с получените забележки от съсловните организации и критиките в пленарната зала. 

Последни новини
Още от Новини