Франция може да не изпълни бюджетния план заради разходите за отбрана

Атентатите в Париж влияят на фиска на Франция

Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Френския президент Франсоа Оланд обеща, че ще увеличи разходите за отбрана заради атентатите в Париж от 13 ноември. Обещанието на президента предполага, че страната може да надхвърли бюджетния си план, казват от рейтинговата агенция Moody’s. 

След атаките в Париж премиерът каза, че е готов да наруши споразумението за бюджетния дефицит на страните членки на ЕС в името на сигурността. 

„Пактът за сигурността е по-важен от Пактът за стабилност“, каза Оланд пред френсия парламент на 16 ноември. Той обаче повече пари за разузнавателните служби, повее полицаи и никакви съкращения в армията. 

Обещанието на Оланд „казва нещо за приоритетите на френското правителство“, каза анализаторът от Moody’s Дитмар Хорнунг на брифинг в Лондон на 18 ноември. 

Базовият сценарий на Moody’s е, че терористичните атаки в Париж няма да се отразят на икономическата активност дотолкова, че да се наложат промени в кредитните рейтинги на държавите, каза Хорнунг. Рейтинговата агенция вече намали кредитния рейтинг на Франция през септември до Aa2 – третата най-висока инвестиционна оценка. Като причини бяха посочени слабата икономическа експанзия и политическите пречки пред способността на страната да намали дълговото си бреме. 

 

Последни новини
Още от Новини