Фед затвърди очакванията за повишение на лихвите

Ако повишението е през декември, както е все по-вероятно, следващите ходове ще бъдат плавни

Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв подчертава, че може да е подходящо увеличаването на лихвените проценти на заседанието на централната банка на САЩ през декември. Членовете на комитета по открити пазари са се съгласили, че покачването на лихвите трябва да е постепенно, показва протоколът от заседанието през октомври, публикуван на 18 ноември.

Членовете подчертават, че тази промяна цели да предаде усещането, че макар да няма решение, може да стане подходящо процесът на нормализация (на лихвените нива – б.р.) да започне на следващото заседание”, се казва в документа от заседанието на 27-28 октомврил

Мнозинството от членовете на комитета сигнализираха, че очакват повишение на лихвените проценти тази година за първи път от 2006. Това съобщение се подчертава от включването на думите „следващото заседание”, отнасящи се до заседанието през декември, във връзка с оценката за това кога е подходящо да се действа, посочва Bloomberg.

Двама от членовете са имали опасения, че промяната на формулировката "би могло да бъде изтълкувана неправилно като сигнализация за твърде силно очакване" за повишение през декември, според доклада.
Участниците в срещата са се съгласили, "че вероятно ще бъде подходящо разхлабената политика да се премахне постепенно."
Това означава по-бавен темп на нарастване на лихвата, ако повишението започне през декември.

Три лагера

Протоколът раздели банкерите в три лагера, като някои казват, че икономическите условия, необходими за затягане на политиката, "вече са изпълнени", а "повечето участници" изчисляват, че може да се изпълнят през декември.
"Някои други обаче смятат, че е малко вероятно наличната информация за заседанието през декември да оправдае" увеличение на лихвения процент, пише в протокола.
Последните данни от САЩ са окуражаващи. Работодателите добавиха 271 000 работни места през октомври, най-голям ръст за тази година, а безработицата намаля до 5%. Индексът на потребителските цени, без  храните и енергията, нарасна с 1,9% миналия месец на годишна база.
По-рано в сряда няколко представителя на Фед казаха, че последните данни за икономиката на САЩ подсилват аргументите за повишаване на лихвените проценти

"Аз съм склонен да се оттласнем от нулевите лихви скоро, ако няма забележимо влошаване на икономическите условия," заяви президентът на федералната резервна банка в Атланта Денис Локхарт на пресконференция в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Новини