Две експлозии взеха много жертви в Нигерия

Експлозиите избухнаха в Кано

Лагос, Нигерия. Снимка: George Osodi/Bloomberg Лагос, Нигерия. Снимка: George Osodi/Bloomberg

Най-големият град в северна Нигерия – Кано – беше ударен от две експлозии, има много загинали, съобщава Bloomberg. Експлозиите са станали на пазара на мобилни телефони в града, каза Самину Умар, търговец на мобилни телефони, свидетел на инцидента. 

Сани Усман, говорител на армията в столицата на Нигерия, Абуджа, потвърди за експлозиите без да дава подробности.

„Не мога да кажа колко са жертвите, докато не получа потвърждение от мястото“, каза той по телефона пред Bloomberg.

 

Армията съобщи, че e унищожила 11 членове на Боко Харам на 13 ноември в Гвоза, избран за столица на терористичната групировка. Освободени са били 61 пленници. След това, на 14 ноември бе арестуван член на ислямистката организация и един от Топ 100 на най-издирваните лица в Нигерия.

Ислямистката групировка Боко Харам засили атаките си с огнестрелни оръжия и бомби в Нигерия, най-вече в мюсюлманските северни части на страната, след като армията предприе по-активни действия срещу тях по нареждане на президента Мухамаду Бухари.

Бухари иска да спре бунтовете до края на годината. Той удължи предишния срок, който бе дал на армията-до средата на ноември.

Членовете на Боко Харам избиха десетки хиляди хора и започнаха интензивни нападения през 2009 за налагане на собствената си версия на мюсюлманското право в най-голямата икономика в Африка.

 

Изоставане

Ръстът в Нигерия се забави до 2,4% във второто тримесечие. Бухари сега е изправен пред друга сериозна задача-да съживи най-големия петролен производител в Африка. Данните за ръста в третото тримесечие се очакват в края на месеца и вероятно ще са под прогнозата, смята базираният в Лондон икономист от Capital Economics Джон Ашборн, цитиран от Bloomberg.

    "Назначаването на нов кабинет е важна стъпка, но Нигерия все още е изправена пред сериозни икономически проблеми", каза Ашборн.

След клетвата на новото правителство миналата седмица президентът Бухари каза, че приоритетите му са диверсифициране на икономиката за намаляване зависимостта от петрола, развитие на земеделието за постигане на целта за задоволяване на нуждите на страната от ориз и зърно, експлоатация на минералните ресурси и създаване на милиони работни места за младите нигерийци.


По закон правителството до края на декември трябва да представи бюджета в парламента, но вероятно ще пропусне сроковете, каза Манджи Кето, вицепрезидент на базираната в Лондон Teneo Intelligence.

"Бюджет 2016 ще даде предварителни индикации за приоритетите на администрацията на Бухари".

 

 

Последни новини
Още от Новини